Exministryně Součková do vězení nepůjde! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Exministryně Součková do vězení nepůjde!

Marie Součková
Marie Součková

PRAHA – Nevinná! Takový byl osvobozující rozsudek v procesu s bývalou ministryní zdravotnictví Marií Součkovou (53). Obvodní soud pro Prahu 2 dospěl k závěru, že se nedopustila trestné činnosti.


PRAHA – Nevinná! Takový byl osvobozující rozsudek v procesu s bývalou ministryní zdravotnictví Marií Součkovou (53). Obvodní soud pro Prahu 2 dospěl k závěru, že se exministryně při uzavření smlouvy mezi ministerstvem a málo známým advokátem Zdeňkem Nováčkem o poskytování právní pomoci ve sporu s firmou Diag Human nedopustila trestné činnosti. Nováček tehdy dostal od ministerstva za své právní služby odměnu 10 milionů korun. A kdyby v soudním sporu nad firmou Diag Human vyhrál, dostal by podle smlouvy dalších 170 milionů Kč.

Součkovou, které hrozily tři až deset let vězení, zprostil soud obžaloby z porušování povinnosti při správě cizího majetku a ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. Součková vinu od počátku odmítala, mluvila i o politickém podtextu kauzy. Tvrdila rovněž, že smlouva s mnohamilionovými odměnami pro právníka za zastupování státu ve sporu s obchodníkem s krevní plazmou, firmou Diag Human, je zfalšovaná.

Součková je druhým členem polistopadových vlád, který stanul před trestním senátem. Prvním byl sociálnědemokratický ministr financí Ivo Svoboda, který si od loňska odpykává ve vězení pětiletý trest za vytunelování mělnické firmy Liberta. Třetím v pořadí je někdejší ministr informatiky Vladimír Mlynář (US-DEU), který stojí u soudu kvůli založení společnosti Testcom servis.


Autor: (ČTK)
Foto: ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.