Islandští záchranáři pro Aha!: Jak jsme vytáhli Čechy z jezera! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Islandští záchranáři pro Aha!: Jak jsme vytáhli Čechy z jezera!

Tatrabus cestovní kanceláře Adventura.
Tatrabus cestovní kanceláře Adventura. (dv.is, ara)

Na dnešní ráno bylo plánováno přistání letadla s expedicí českých dobrodruhů, kteří se o víkendu potopili i s tatrovkou na dno jezera Blautulon v islandském vnitrozemí.

Skupina českých turistů se včera po dvou nocích strávených v hotelu přesunula do islandského Keflavíku, odkud měli dnes o půl jedné ráno odletět na mezinárodní letiště do Mnichova. Cesta se neobešla bez problémů, protože někteří z cestujících přišli o všechny doklady.

„Ve spolupráci s naším konzulárním oddělením jsme připravili náhradní cestovní dokumenty pro všechny klienty, kteří přišli o pas či občanku. Zároveň jsme v kontaktu i s naším konzulárním oddělením v Německu,“ uvedl ředitel pořádající CK Adventura Petr Novotný, který do Mnichova pro cestovatele osobně jede.

Na Islandu mezitím probíhá jednání o způsobu vyproštění tatrabusu ze dna jezera. Kontaktována byla jak místní policie, tak i správa národního parku Vatnajökull. Místní novinář Hallbor Armand Aha! potvrdil, že k vytažení tatrabusu z hloubky deseti metrů by se mělo přikročit co nejdříve, aby se zabránilo úniku paliva, a tedy ekologickým škodám.

„Úřady chtějí také zvýšit prevenci a více varovat turisty před nebezpečnými úseky cest,“ řekl Aha! Armand.

Záchranáři ihned zareagovali

Tatrabus se podle svědků potopil za 51 vteřin. „Náš tým dorazil na místo velmi rychle a pomohl se postarat o cestující, kteří se s vypětím sil dostali z ledové vody zpět na břeh,“ řekl Aha! Jón Hermannsson, zástupce záchranářské organizace ICESAR.

Záchranáři poskytli Čechům okamžitou pomoc, aby zabránili podchlazení organismu a dalším možným zdravotním komplikacím.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.