Takhle se starají o stařečky v domově důchodců: Zdravotní sestry spaly! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Takhle se starají o stařečky v domově důchodců: Zdravotní sestry spaly!

Přes den věnovaly sestry klientům péči, v noci raději spaly.
Přes den věnovaly sestry klientům péči, v noci raději spaly. (pro Aha! – Marek Hofman, ara)

Neuvěřitelné! Místo toho, aby se staraly o lidi na sklonku života, sestry z domova důchodců Dobrá Voda u Českých Budějovic spaly! Už přišly o místo, a přestože práci flákaly, chtějí se soudit.

Ředitelka domova Jana Zadražilová vyrazila na tajnou noční inspekci a nestačila se divit. Hned sedm sester si při noční službě pochrupovalo. Měly přitom dávat pozor na víc než 200 seniorů.

„Lidé, kteří k nám dávají své staré příbuzné, si musejí být jisti nepřetržitou a důslednou péčí o ně. Není možné, aby někdo při směně spal, respektive, musí se vystřídat. Nárok na odpočinek samozřejmě mají, ale v rozumné míře. Při postihu jsem postupovala zcela podle zákona,“ řekla Aha! ředitelka Jana Zadražilová.

Ta sedm sester vyhodila, čtyři vrchní sestry pak degradovala a nabídla jim místo ošetřovatelek. Dvě přijaly, dvě odešly. Některé se chtějí s domovem soudit.

Jenže příbuzní klientů stojí za ředitelkou. „Pracovala jsem taky v seniorském domě, byly jsme na noční tři a vždy jsme se vystřídaly. Ale abychom spaly všechny, to neexistovalo. S ředitelkou souhlasím, dozor nad pacienty či klienty musí být pořád,“ říká Jana F., která má v Dobré Vodě babičku. Ta se podobně jako její spolubydlící raději nechce k incidentu vyjadřovat.

Sestry se hájí, že spaly na sesterně a měly u sebe bzučáky od klientů. Kdyby stařečci něco potřebovali, prý by to slyšely.

Problémy v Domově seniorů Dobrá Voda nenastaly poprvé. Před dvěma lety bylo odvoláno vedení tohoto zařízení včetně ředitele Josefa Hese. Důvodem byly údajné finanční machinace a špatná disciplína včetně porušování předpisů

Přečtěte si
bububu77
3. 10. 2011 • 02:01

Tady na tom článku je vidět, jak média balamutí veřejnost ! Nedivím se, že se chtějí sestry domáhat spravedlnosti soudní cestou. Také jsem tam pracovala. K článku mohu říct několik věcí : Vrchní sestra je pouze jedna ! Na jednotlivých stanicích jsou vedoucí -Staniční sestry, které mají pod sebou Všeobecné sestry a ostatní personál, jako Ošetřovatelky a Sanitářky ! Toto vše jsou oficiální názvy pracovních pozic. Neznám domov duchodců. který by zaměstnával a platil větší počet vrchních sester na jedno zařízení, jako je tomu například v nemocnicích.Pro průměrný domov důchodců je to přinejmenším neekonomické! Ani na jedné stanici jsem za dobu své praxe v DD nezažila klientelu, která by umožňovala sestrám spát! Byli tam lidé se specifickými potřebami souvisejících s věkem a stařeckými chorobami a komplikacemi,které skutečný spánek ošetřujícího personálu vylučovaly. Unavený je v určitou chvíli každý člověk, který pracuje i v noci.Oči pálí, jsou unavené,je třeba je na chvíli zavřít.Sice jsem u té situace nebyla,ale jsem přesvědčena, že než tohle nekdo udělá, zkontroluje si své svěřence a s kolegyní či kolegou se domluví! nevěřím, že by skutečně nekdo vědomě zalehl do postele (ktere tam personál k dispozici nemá) a spal. Co se týká minulého vedení, tak mohu říci, že se změnilo po volbách spousta věcí a priorit, a to se po volbách odrazilo nejen v DD Dobrá voda.Ve většině zařízení obdobného typu došlo k personálním změnám- Aha by stačilo si to mělo jen ověřit. Navíc, je zvykem, že personál má noční harmonogram práce.Kontrola léků, úklid prostor pro personál,mytí nádobí, dezinfekce povrchů....málokdy se personál nudí. Paní ředitelka si zřejmě neuvědomuje reklamu, jakou si jako zaměstanvatelka tímhle udělala. Nechtěla bych pracovat v prostředí, kde je vedení nepřítelem personálu.Přeji kolegyním úspěšné soudní jednání.

stesticko111
1. 9. 2011 • 19:45

Co je to za článek bez nepravd? V dnešní době se není čemu divit. Je zřejmé, kdo tento článek psal. Jen mi je líto všech zaměstnanců co na tom byli byti, stačí když někdo obviní někoho, že tráví svůj odpočinek v té době, které má a nespí a pak mu zbývá jediné... nést si to na břemeni dokonce svého života a ublížení na cti nemluvě, protože kdo se bude hájit s těmi, kteří to chtěli............? Hlavně, že ušetřili a nemuseli dávat odstupné platy.......

burva
9. 8. 2011 • 21:42

Pí. ředitelka má údajně střední ekonomickou školu. Ptám se. Jak ekonomické je mít 4. vrchní sestry? Pro neznalé. Běžná struktura podobných zařízení je: sestry, nad nimi jsou staniční sestry(tj. vedoucí sestra jednoho oddělení) a nad nimi je pak jedna vrchní sestra. Ale DD Dobrá voda má podle článku 4. vrchní sestry

burva
9. 8. 2011 • 21:26

Apropo, nutno porovna s následujícím článkem: http://www.sedmicka.cz/ceske-budejovice/clanek?id=255690

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.