Londýn v plamenech: Brutální pouliční demonstrace ve čtvrti Tottenham! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Londýn v plamenech: Brutální pouliční demonstrace ve čtvrti Tottenham!

Plameny zachvátily historickou budovu.
Plameny zachvátily historickou budovu. (EPA, Profimedia.cz, ara)

Plameny ohně šlehaly vysoko do nebe v londýnské čtvrti Tottenham, která se v noci na včerejšek změnila v ohnivé peklo. Stala se totiž dějištěm brutálních pouličních nepokojů. Hořela policejní auta, obchody a vzplály i obytné domy.

Ohnivé jazyky olizovaly skelet dvoupatrového autobusu. V násilí a drancování se zvrhla zprvu poměrně poklidná sobotní demonstrace asi 500 lidí proti smrti Marka Duggana (†29).

Otec čtyř dětí s cejchem »gangstera« byl ve čtvrtek zastřelen policistou. Díky sociální síti Twitter dorazili včera na místo další protestující. Všichni žádali spravedlnost. Ulicemi svištěly podomácku vyrobené bomby v láhvích, které demonstrující házeli na policejní auta.

Explodující benzinové nádrže rozpoutaly ohnivé inferno. Všude se ozývalo řinčení skla sypajícího se z výloh obchodů. Toho využily i četné skupiny lidí k rabování. Například z obchodního centra Tottenham Hale Retail Park odváželi zloději zboží v nákupních vozících! Skupina chuligánů zase vnikla do restaurace McDonald´s, kde si sama připravila večeři.

Násilí se postavilo přes sto policistů. Dvacet devět mužů zákona bylo zraněno, jeden z nich utrpěl poranění hlavy. I tak se ale stali terčem kritiky. „Policajti nedělali vůbec nic. Neodvažovali se jít rozehnat dav demonstrantů,“ řekl obyvatel Tottenhamu David Akisanya (46) a dodal, že situace je velmi nebezpečná a že se bojí o život.

„Vrátili jsme se domů v neděli ráno. Je to úplná ruina. Ztratili jsme všechno. Je to šílené. Jako druhá světová válka,“ popsal situaci Stuart Radose.

Tottenham leží asi deset kilometrů od londýnského centra. Ve čtvrti, která je jednou z nejchudších celé Velké Británie, žije velké množství přistěhovalců. Téměř polovina dětí zakouší bídu. Násilí je zde takřka na denním pořádku. V roce 1985 se zde rozpoutal jeden z nejhorších pouličních nepokojů v dějinách země. Jeho impulzem se stala žena, která utrpěla při pouliční razii infarkt.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.