Evropský unikát: Kapličkový hřbitov v Albrechticích nad Vltavou. Kdo ho zachrání? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Evropský unikát: Kapličkový hřbitov v Albrechticích nad Vltavou. Kdo ho zachrání?

Starosta Albrechtic nad Vltavou Václav Kaifer ukazuje kapličky, jež potřebují opravu.
Starosta Albrechtic nad Vltavou Václav Kaifer ukazuje kapličky, jež potřebují opravu. (pro Aha! – Marek Hofman)

Naprosto unikátním kapličkovým hřbitovem se pyšní Albrechtice nad Vltavou. Místo na Písecku, které jezdí obdivovat turisté z celé Evropy, je ale českému státu »šumafuk«.

„Máme tu 85 arkádových kapliček, z nichž 17 se díky grantu kraje podařilo zrekonstruovat. Letos nás čeká dalších devět. A zbytek? Věříme, že se v tomto státě najdou lidé, kteří uznají, že máme něco výjimečného a najdou na to i peníze,“ řekl Aha! starosta Václav Kaifer, jemuž na dokončení rekonstrukce scházejí asi tři miliony.

Kapličkový hřbitov od roku 1840 začal budovat místní farář Václav Cíza, který sám má u zdi zdejšího starobylého kostela hrob. A během dalších 30 let se podařilo pohřebiště dokončit.

„Je to opravdu evropská rarita! Každá kaplička obsahuje nebo obsahovala malbu světce a pod ním mravoučný verš, který charakterizoval konkrétního zesnulého či jeho povolání,“ popsal starosta.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.