Takhle nás prodejci šidí: Čerstvé pečivo v obchodě? Kdepak. Je z mrazáku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Takhle nás prodejci šidí: Čerstvé pečivo v obchodě? Kdepak. Je z mrazáku!

Když pečivo pěkně voní, neznamená to nutně , že je čerstvé.
Když pečivo pěkně voní, neznamená to nutně , že je čerstvé. (Profimedia.cz)

Také jste si mysleli, že ty voňavé, křupavé houstičky, které jste si v supermarketu koupili k snídani, jsou superčerstvé, protože právě přijely z pekárny? Ale kdepak! Každý 5. kus pečiva z obchodů je rozmražený!

To, co jste si kupovali jako čerstvé pečivo, ve skutečnosti mohlo ležet až tři čtvrtě roku v mrazáku a teprve v prodejně byly polotovary dopečeny. Pekaři odhadují, že dopékané pečivo tvoří na pultech obchodů až 20 procent! Většina produktů nepochází od českých výrobců, ale z Polska či v případě sladkých polotovarů z Francie. Jejich kvalita je mnohem horší než u čerstvých kusů přímo z pece.

„Výrobky už pár hodin od dopečení rychle gumovatí,“ tvrdí předseda Svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízhal s tím, že vydávat takové výrobky za čerstvé je klamání spotřebitele. V budoucnu by se ale vše mohlo změnit!  Nekalým praktikám chce totiž udělat přítrž ministerstvo zemědělství. Chystá vyhlášku zakazující rozpékané pečivo vydávat za čerstvé. U housky z mrazáku musí u ní být doslova uvedeno, že je »ze zmrazeného polotovaru«. Vyhláška by mohla platit už od příštího roku.

Lahodná vůně? Ne, parfém!

Pokud vás v prodejně do oddělení s pečivem přivábí lákavá vůně housek, mějte se na pozoru. Často jde jen o marketingový trik, jak upoutat pozornost zákazníka. „Vůně čerstvého pečiva, i když nebylo pečeno v prodejně, vzbudí pocit hladu či chuti na křupavý rohlík,“ říká prezidentka České marketingové společnosti Jitka Vysekalová a prozrazuje fígl prodejců. „Ke stimulaci zákazníků jsou využívány speciální vonné esence vypouštěné do vzduchu,“ dodává.

Pekař ze Slovácka: Poctivý chleba hned poznáte!

To, že »dopékači« budou muset  označovat své výrobky, vítá pekař Jiří Masařík (67) z Uherského Hradiště. Jeho jediným sortimentem je voňavý chleba z ručně váleného těsta.

„Lidé si zaslouží opravdu kvalitní chleba,“ říká Masařík. Pekařem se nevyučil, ale naučil. Podle něj poctivý chleba, ke kterému mají zmrazky hodně daleko, poznáte na první pohled a ochutnání.

„Bochník chutná ještě po týdnu, nerozpadá se a vydrží dobrý dlouhou dobu. To o chlebu z hypermarketu nemůžu říct ani náhodou,“ potvrzuje jeden ze zákazníků Štěpán Uhlíř z Otrokovic.

Přečtěte si
zadnice
2. 8. 2011 • 09:17

ČR je skutečně smetištěm Evropy. Díky "naši" politici napříč politickým spektrem.

161145
1. 8. 2011 • 22:03

JE TO PĚKNÉ SVINSTVO, NEPAMATUJI SE, KDY BY SE MI CHLÉB NA DRUHÝ DEN NEROSYPÁVAL. NEEXISTUJÍ NA TO KONTROLY? CENA CHLEBA NEHORÁZNĚ STOUPÁ A KVALITA KLESÁ. MĚLI BYCHOM SI HO PÉCT SAMI DOMA. KDYBY VŠICHNI ZAČALI, TO BY KOUKALI 161145

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.