Takhle nás prodejci šidí: Čerstvé pečivo v obchodě? Kdepak. Je z mrazáku!

Také jste si mysleli, že ty voňavé, křupavé houstičky, které jste si v supermarketu koupili k snídani, jsou superčerstvé, protože právě přijely z pekárny? Ale kdepak! Každý 5. kus pečiva z obchodů je rozmražený!
To, co jste si kupovali jako čerstvé pečivo, ve skutečnosti mohlo ležet až tři čtvrtě roku v mrazáku a teprve v prodejně byly polotovary dopečeny. Pekaři odhadují, že dopékané pečivo tvoří na pultech obchodů až 20 procent! Většina produktů nepochází od českých výrobců, ale z Polska či v případě sladkých polotovarů z Francie. Jejich kvalita je mnohem horší než u čerstvých kusů přímo z pece.
„Výrobky už pár hodin od dopečení rychle gumovatí,“ tvrdí předseda Svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízhal s tím, že vydávat takové výrobky za čerstvé je klamání spotřebitele. V budoucnu by se ale vše mohlo změnit! Nekalým praktikám chce totiž udělat přítrž ministerstvo zemědělství. Chystá vyhlášku zakazující rozpékané pečivo vydávat za čerstvé. U housky z mrazáku musí u ní být doslova uvedeno, že je »ze zmrazeného polotovaru«. Vyhláška by mohla platit už od příštího roku.
Lahodná vůně? Ne, parfém!
Pokud vás v prodejně do oddělení s pečivem přivábí lákavá vůně housek, mějte se na pozoru. Často jde jen o marketingový trik, jak upoutat pozornost zákazníka. „Vůně čerstvého pečiva, i když nebylo pečeno v prodejně, vzbudí pocit hladu či chuti na křupavý rohlík,“ říká prezidentka České marketingové společnosti Jitka Vysekalová a prozrazuje fígl prodejců. „Ke stimulaci zákazníků jsou využívány speciální vonné esence vypouštěné do vzduchu,“ dodává.
Pekař ze Slovácka: Poctivý chleba hned poznáte!
To, že »dopékači« budou muset označovat své výrobky, vítá pekař Jiří Masařík (67) z Uherského Hradiště. Jeho jediným sortimentem je voňavý chleba z ručně váleného těsta.
„Lidé si zaslouží opravdu kvalitní chleba,“ říká Masařík. Pekařem se nevyučil, ale naučil. Podle něj poctivý chleba, ke kterému mají zmrazky hodně daleko, poznáte na první pohled a ochutnání.
„Bochník chutná ještě po týdnu, nerozpadá se a vydrží dobrý dlouhou dobu. To o chlebu z hypermarketu nemůžu říct ani náhodou,“ potvrzuje jeden ze zákazníků Štěpán Uhlíř z Otrokovic.