Tlaková níže Nemo: 15°C a déšť! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Tlaková níže Nemo: 15°C a déšť!

Tlaková níže Nemo zase ochladí Česko!
Tlaková níže Nemo zase ochladí Česko! (Foto Aha! – Petr Novotný, Dan Černovský)

Je červenec, prázdniny a dovolené jsou v plném proudu, jen to počasí...

Poslední letní den, kdy rtuť teploměru vystoupala až k 27 °C, jsme si užili včera. Na nejméně následujících sedm dní přinese tlaková níže Nemo do Česka pěknou »kosu«: 15 až 22 °C a déšť.

„Co se týče teplot, srážek i proměnlivosti nás čeká takový příjemný závěr dubna,“ konstatuje meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu.

Nemo u nás začal úřadovat v noci na dnešek a lijáky, které postupně zkropí celou zemi, budou k nezastavení. Český hydrometeorologický úřad včera vydal varování: „Srážkové úhrny za 24 hodin mohou dosáhnout až 40 mm, hlavně v horských oblastech. Na západě Čech lze očekávat dosažení stupňů povodňové aktivity.“ 40 mm srážek znamená, že na m2 spadne během jediného dne 40 litrů vody!

Podobný ráz počasí vydrží nejméně do středy příštího týdne. Chceteli si užít letní volno, dovolenou zrušte nebo odjeďte za teplem do zahraničí, třeba Chorvatka či Řecka. „Vypadá to, že na letní teplotu se můžeme těšit až v úplném závěru července,“ říká Honsová.

Jak bude?

Středa: zataženo až oblačno, déšť. 19 až 23 °C

Čtvrtek: zataženo až oblačno, déšť. 15 až 17 °C

Pátek: oblačno až polojasno, místy přeháňky. 18 až 22 °C

Sobota: oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami. 18 až 21 °C

Neděle: oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami. 18 až 20 °C

Takhle vypadá červencové počasí

Za posledních 20 let bylo 95 % červenců teplotně nadprůměrných a jenom 2 teplotně průměrné. Žádný nebyl teplotně podprůměrný,“ uvádí Dagmar Honsová. Letošek je podle ní podobný červenci roku 2003, kdy bylo podobně nestabilní a proměnlivé počasí.

Proč zrovna »kosa« Nemo?

Možnost pojmenovat tlakovou níži nebo výši máte u německého meteorologického institutu i vy.

„Aby získali peníze na výzkum, prodávají tlakové níže a tlakové výše. Kdokoli si tam může zavolat a zakoupit je. Pak se tlaková níže, která přinese nějaký nebezpečný jev jako např. výrazné srážky, dostane do povědomí lidí. Třeba jako orkán Kiril,“ uvádí meteoroložka Dagmar Honsová.

Nyní částky nezveřejňují, před 2 lety, kdy s byznysem začínali, bylo možné níži či výši koupit v přepočtu za 5000 Kč



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.