Špatně se hýbete a všechno vás bolí?: Může za to počasí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Špatně se hýbete a všechno vás bolí?: Může za to počasí!

Zvlášť huňatí psi budou mít dnes »jazyk na vestě«.
Zvlášť huňatí psi budou mít dnes »jazyk na vestě«. (ČTK/AP)

Takřka neustálé bolesti kloubů, nohou, zad i hlavy.

Problémy se spánkem, dýcháním, špatná nálada, ale i závratě a nechutenství... Tak vypadá léto většiny českých seniorů, ale i mnoha mladších lidí. Může za to bláznivé počasí, resp. jeho neustálé a prudké změny.

V létě se chronicky nemocným lidem zpravidla uleví, letos je to ale přesně naopak. „Potíže jsou vzhledem k neustálému střídání počasí výraznější, tělo reaguje na každou změnu,“ popisuje lékař Jan Kadleček, jemuž si stěžují zejména kardiaci a pacienti s artrózou a osteoporózou.

„Špatný spánek, těžké dýchání, vyčerpání, to vše negativně ovlivňuje jejich psychiku. Citlivější mohou skončit až v depresích,“ upozorňuje Kadleček.Situace se však v nejbližších dnech nezlepší. Dnes bude až pekelných 34 °C, večer ale znovu přijdou velmi silné bouřky s krupobitím a ochlazení na čtvrtečních 18 až 22 °C!

Trpí i zvířata...

Na prudké změny počasí reagují stejně jako lidé i naši zvířecí mazlíčci – psi, kočky, hlodavci, papoušci. Trpí bolestmi, nemají náladu na mazlení, vycházky, mají strach z bouřky, raději jsou zalezlí ve svém pelíšku.

Zejména dnes, kdy meteorologové očekávají extrémní vedro, myslete na to, aby měli možnost schovat se do stínu a k pití měli neustále chladnou vodu.

„Přehřátí neboli hypertermie je velice závažný stav, který může rychle skončit i smrtí,“ varují veterináři.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.