Tragédie parníku na Volze: Obětí může být až 129! Potápěči loví už jen mrtvé! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tragédie parníku na Volze: Obětí může být až 129! Potápěči loví už jen mrtvé!

Tak vypadal parník Bulgarija, dokud plul po hladině.
Tak vypadal parník Bulgarija, dokud plul po hladině. (Profimedia.cz, ara)

Zázrak se bohužel nekoná... Z výletního parníku Bulgarija, vyrobeného před 56 roky v (tehdy československém) Komárně, se zachránilo jen 79 osob, které bezprostředně po ztroskotání nabral na palubu náhodně projíždějící parník Arabella.

Všichni ostatní našli v hlubokých a kalných vodách řeky Volhy smrt. V pondělí lovili potápěči z trupu lodi jedno tělo po druhém; obětí by mohlo být až 129! Vyprošťování těl potrvá čtyři až pět dnů...

Výletní parník Bulgarija plul z města Bolgar do Kazaně, avšak v neděli přibližně ve 14 hodin moskevského času klesl za bouře ke dnu u tatarské obce Sjukejevo. Vrak leží asi tři kilometry od břehu ve zhruba 20metrové hloubce.

Přežili převážně dospělí pasažéři, Bulgarija přitom vezla 56 dětí, většinu na prázdninový výlet do Kazaně. „Naše dítě... Zůstalo tam!“ plakal muž, který plavbu nadělil synovi k 5. narozeninám... Jiná žena zase popisovala, jak se jí vysmekla dceřina ruka, když se obě snažily dostat se z lodě. Ani ona už dcerku nespatří...

Loď se potopila během pouhých tří minut. „Než jsme stačili pochopit, co se děje, byla pod vodou!“ řekl jeden z těch, co přežili. Zoufalí lidé mávali na okolní lodě. „Dvě nás minuly, aniž by zastavily!“ stěžoval si další ze šťastlivců, jimž pomoc poskytla až posádka třetí lodi Arabella.

Proč šel stařičký parník ke dnu? Příčin bude několik. Každopádně prý vyplul bez licence k přepravě pasažérů! Loď byla silně přetížená; kapacita 120 pasažérů byla výrazně překročena, vezla 208 osob, výhradně Rusů z Kazaně a okolí.

Plavidlo bylo velmi zchátralé, plulo jen s jediným funkčním agregátem. Ke všemu na palubě byly jen dvě namísto čtyř záchranných pramic. Někteří ze svědků hovoří i o díře v trupu...

Potopený parník: V Česku nejezdí

Parník Bulgarija byl sice postaven v roce 1955 v tehdejším Československu, na českých řekách a nádržích ale loď tohoto typu nepotkáte – vyráběly se pro Rusy na zakázku. Zato ale české vody brázdí řada ještě starších strojů – po Vltavě třeba jezdí parníky Vyšehrad (rok výroby 1938), Vltava (1940) nebo Šumava (1952). Jsouli ale plavidla udržovaná, jejich životnost je prakticky neomezená.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.