Stávka? Byl to nááádherný den! Odboráři, DĚKUJEME! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Stávka? Byl to nááádherný den! Odboráři, DĚKUJEME!

V ulicích to chvílemi vypadalo jako v pohádce o princezně Koloběžce.
V ulicích to chvílemi vypadalo jako v pohádce o princezně Koloběžce. (Aha! – Václav Nekvapil, Petr Novotný, Karel Kopáč, ČTK)

O čtvrtku měly odbory asi jinou představu. Tisíce rozhořčených stávkujících měly zaplnit ulice, dštít síru na všechny strany a znepříjemnit především obyvatelům a návštěvníkům Prahy celý den. Jenže to nevyšlo. Naopak! Včerejšek byl jeden z nejhezčích dnů, na které budeme dlouho vzpomínat...

Zatímco se stávkující radovali, že dokázali v Praze poprvé v historii zastavit metro, lidé si slunečný den užívali. Vyjela sice asi jen čtvrtina tramvají a autobusů, všichni se ale připravili.

Do práce se tak šlo pěšky, jelo na kolech, koloběžkách nebo bruslích. Lidé se zastavovali, fotili se na náplavkách a řidiči na výjimečně skvěle průjezdných pražských ulicích brali náhodné stopaře.

„Jestli je tohle stávka, tak by mohla být častěji. Je to skvělý den,“ řekl Aha! řidič Petr Mára. Podle něj poloprázdné ulice doslova připomínaly promenády.

Někteří Pražané si navíc vzali na čtvrtek a pátek volno, a tak polehávali při pikniku v parcích nebo sportovali. A ten, kdo už se dostal do některého z vozů MHD, byl výjimečně ochotný a usměvavý i v největší tlačenici.

„Ještě kousek postupte, musí se nás sem vejít víc,“ vzkazovali si cestující, kteří nadšeně mávali na každého přijíždějícího tramvajáka či autobusáka.

Strážníci i policisté navíc ochotně pomáhali, a dokonce nepokutovali stání na modrých rezidenčních zónách. Ochotní revizoři zase radili lidem, jak se kam dostat. Na uspěchané hlavní město prostě něco neuvěřitelného...

Cestou do práce jsme hubli: Spočítejte si o kolik!

Češi, národ tlouštíků, mohou odborářům za včerejší stávku děkovat. Udělali jsme něco pro své zdraví. „Vyzkoušeli jsme si to, co je zcela běžné v jiných evropských zemích. Jet do práce na kole,“ říká interní lékař Jan Kadleček.

Kromě kola jsme vytáhli i kolečkové brusle nebo nazuli botasky, na záda hodili batoh a vyrazili pěšky.

„Mnohým z nás by i jen takový pohyb stačil nejen ke snížení váhy, ale i k upravení hodnot krevního tlaku či hladiny cukru v krvi. Stačilo by opravdu 30 až 45 minut svižné chůze denně,“ dodává Kadleček.

I TOHLE SE STALO

Na pražském náměstí I. P. Pavlova dostávali projíždějící tramvajáci od řetězce rychlého občerstvení zadarmo kafe. Lidé na každou tramvaj nadšeně mávali.

Tolik cizích lidí si v tramvaji nikdy nepovídalo. Cestující si ochotně dělali místo, šlapanice řešili s humorem a radili si, kam která tramvaj jede.

Infolinka Českých drah vyřídila dvojnásobný počet dotazů než obvykle. Čekací doba dosahovala i pěti minut.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.