Statečná učitelka Ivana Mládková, která položila život za svého žáka Petra! To je ona! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Statečná učitelka Ivana Mládková, která položila život za svého žáka Petra! To je ona!

Ivana Mládková
Ivana Mládková (Aha! – Alexandr Malachovský, HZS Olomouckého kraje, facebook.com)

Byla neskutečně statečná a obětavá! Zachovala se hrdinsky! Tak se vyjadřují lidé, kteří osobně znali třídní učitelku Ivanu Mládkovou (†46) ze Základní školy Jubilejní v Novém Jičíně. Neváhala nasadit vlastní život a pro svého žáka Petra H. (†13) okamžitě skočila do rozbouřené vody pod jezem na Mlýnském potoce u Olomouce.

Po utopené ženě, která patřila k velmi zkušeným kantorkám a učila více než dvacet let, teď zbyl manžel a syn David. „Učila u nás výtvarnou výchovu. Byla otevřená, veselá, přímá, kamarádská, vynikající a oblíbená. A neříkám to proto, že se teď stala taková událost,“ popsal zástupce ředitele školy Stanislav Janota.

„Je to jako bych přišel o vlastní dítě,“ přidal se slzami v očích ředitel Ladislav Pospěch.

Tragédie otřásla celým Novým Jičínem. Za utonulou učitelku vznikla i spontánní vzpomínková akce na Facebooku nazvaná »Svíčka za Mgr. Mládkovou a jejího studenta«. Smutné kondolence tam včera přijímal i nešťastný syn.

„Moc Vám všem děkuju, že stojíte při mně, ale budu si tím muset asi projít sám...,“ odpověděl zdrcený David.

Lidé v Novém Jičíně vzpomínali i na mrtvého školáka. Deník Aha! se na Petra ptal i v hokejovém klubu, kde chlapec hrál. „Byl to nesmírně talentovaný brankář. Už brzy měl začít hrát za dorost, ačkoli mu bylo teprve třináct let,“ řekl Aha! včera trenér mládeže HC Nový Jičín Jaroslav Fleischmann.

„Hokej hrál od svých pěti. Byl také velice hodný a kamarádský. Je to ohromná ztráta,“ dodal Petrův trenér.

Žáci z Jubilejní: Nezapomeneme...

Černý prapor na školní budově, desítky zapálených svíček a ubrečení spolužáci. Tak se včera vzpomínalo před novojičínskou základní školou Jubilejní na Ivanu Mládkovou (†46) a Petra H. (†13).

Na pietní akci svolané přes internet se v 18 hodin sešlo asi 120 lidí, v té době už ale byly na místě stovky svíček, květin, fotografií, vzkazů a dopisů plných a srdceryvných slov, které žáci přinášeli už od rána.

»Máme tě rádi« vzkazovali spolužáci Petrovi, poslední vzkazy zesnulé paní učitelce převážně sdělovaly »Nezapomeneme!«...

Kdo za tragédii může?

Proč skončil jednodenní školní výlet na raftech po Mlýnském potoce tragédií? To šetří policie a k zodpovědnosti se zatím nikdo nemá. Chybu ale na jezu v Řepčíně udělali všichni zúčastnění.

INSTRUKTOR: Povolil dětem skákat do vody pod jezem. Sice jim pro to vymezil prostor, ale už neuhlídal, aby jej dodrželi. Rozhodně se neměl vrhat do vody, vyškolený instruktor zachraňuje tonoucí z břehu pomocí lana, nebo jde do vody sám na laně přivázaný.

ŽÁK: Vrhl se do vody jinde (blíž k jezu), než bylo dovoleno.

UČITELKA: Podobně jako instruktor ztratila hlavu a vrhla se chlapci na pomoc.



Přečtěte si
tenerife
11. 6. 2011 • 19:26

dovolit dětem za takového deštivého a chladného počasí skákat do vody,je mi moc líto zmařených životů paní učitelky a žáka Petra,bydlím nedaleko, prokleté místo.

mazd
11. 6. 2011 • 14:21

paní učitelka přežila,tak by stejně měla zničený život-vše by bylo jinak.Doufám, že v říjnu dostane od prezidenta řád za statečnost.Čest jí a jí podobných...

tokarev
11. 6. 2011 • 13:15

Velký podíl na téhle tragedii nesou instruktoři,nechal bych jim to všechno vyžžrat i s hovnama

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.