Dominik už se zase může smát! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dominik už se zase může smát!

Fotografie
Fotografie (internal)

Když se Dominik (4,5) narodil, lékaři byli zděšeni. Místo zdravého miminka na ně vykoukl chlapeček s děsivým oboustranným rozštěpem obličeje, který nikdo nečekal.

Dominikově mamince se lékaři dokonce báli její první dítě vůbec ukázat! Klučina ale od té doby prodělal tři operace a dnes už se spokojeně usmívá. Dívejte, jakých »zázraků« jsou dnes šikovní chirurgové schopni!

Těhotenství Evy Pánkové (30) probíhalo bez komplikací. Nakonec se ale malý Dominik narodil císařským řezem a k překvapení všech s rozštěpem. Místo radosti z prvního děťátka přišel šok.

„Zpočátku mi syna ani nechtěli ukázat, sami tím byli překvapeni. Zřejmě nevěděli, jak se zachovat, jak mi to oznámit,“ vzpomíná na nepříjemné okamžiky paní Eva.

Věci ale naštěstí hned po porodu nabraly rychlý spád. „Dozvěděli jsme se o lékařce Jitce Vokurkové z Fakultní nemocnice Brno, která novorozeňata operuje už od druhého dne po narození. Nejprve mu tedy v 6. dni jeho života provedla rekonstrukci rtu a nosu, protože kvůli rozštěpu mu chybělo patro a měl díru do nosu,“ vysvětluje Eva, která také musela řešit velké problémy s Dominikovým krmením.

Chlapeček kvůli svému postižení neměl sací reflex a nedokázal se nakojit. Jeho maminka ho nakonec krmila pomocí speciální lahve se zploštělým dudlíkem. Když bylo Dominikovi devět měsíců, podstoupil rekonstrukci patra a v roce a půl úpravu nosu. To mu nadzvedli nosík, aby neměl problém s dýcháním.

Ačkoli se teď už Dominik usmívá, v budoucnu bude muset zřejmě podstoupit ještě minimálně dvě operace. „Bude to úprava patra kvůli správné výslovnosti a doplnění kosti do čelisti při výměně zubů. Rozštěp je vada, která se dá operovat, jen je to běh na dlouhou trať,“ vysvětluje paní Eva.

Ta si spolu s manželem prošla nelehkým obdobím i loni. „Dominik prodělal infekci krve a hrozila mu transplantace kostní dřeně. Naštěstí to dobře dopadlo. Ale nevíme, kde k té infekci přišel,“ dodala.

Šťastný úsměv pomáhá

Ročně se v Česku narodí na každých 600 dětí jedno s rozštěpem. Rodinám dětí s touto vrozenou vývojovou vadou, kvůli níž nedošlo k přirozenému spojení střední a boční části obličeje, pomáhá nadační fond Šťastný úsměv. Více na www.rozstepy.cz.


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.