Šestimetrový žralok skákal hodně vysoko, ale... Smůla, ten tuleň je z pěny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Šestimetrový žralok skákal hodně vysoko, ale... Smůla, ten tuleň je z pěny!

Atrapa tuleně je 1,5 metru velká, vyrobená z pěny a sklolaminátu. Jinak by ji žralok v zubech rozdrtil.
Atrapa tuleně je 1,5 metru velká, vyrobená z pěny a sklolaminátu. Jinak by ji žralok v zubech rozdrtil. (Profimedia.cz)

Že se z moře jen tak pro radost vznese delfín, to nikoho nepřekvapí. Ale aby se tři metry nad hladinu vymrštil obrovský velký bílý žralok?! Věřte, že i tato šestimetrová monstra umějí létat! Zvlášť když na ně přijde »mlsná« a usmyslí si, že uloví nějakého tuleně.

Na lovu je v zálivu False Bay nedaleko Kapského Města na jihu Afriky fotil jeden z největších expertů přes život a chování žraloků Michael Rutzen. Jeho věhlas je takový, že s ním na výpravu za nejobávanějšími predátory světových oceánů vyrazili i herci Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, Matt Damon či princ Harry.

Vždy si přijdou na své, neboť Rutzen umí žraločí show i vyvolat. Aby vylákal žraloky z hlubin, používá 1,5 m dlouhé atrapy tuleňů z pěny a sklolaminátu. Což je i případ těchto fotek, takže buďte v klidu, nebyla prolita ani kapka krve...

Útoky na lidi

Logika žraloka během shánění potravy je jednoduchá: čím větší, tím lepší. Tuňáci a mečouni jsou jeho oblíbenou pochoutkou. Lachtany a tuleně bere spíš jako svačinu. Jeho lov je systematický. Nejprve na oběť zaútočí s cílem ukousnout z ní velký kus, pak čeká, až oběť vykrvácí natolik, aby se nemohla bránit, a jen krouží okolo, aby předešel zranění.

Lidi žralok nenapadá systematicky, ale jen když si je splete s ploutvonožcem. Průběh útoku na člověka tedy přesně odpovídá útoku například na lachtana. Bohužel, už první kousnutí žraloka bývá pro člověka smrtelné, byť už se žralok nemusí vrátit, aby dokonal své dílo. Člověk má totiž málo tuku, a tak žralokovi příliš nechutná.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.