Naděje pro »Holčičku« ze Dvora Králové: Servalí slečnu vychovávají kočky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Naděje pro »Holčičku« ze Dvora Králové: Servalí slečnu vychovávají kočky!

Kocour Arči se stal skutečným kámošem, který učí malou servalí slečnu všemu důležitému. I některým lumpárnám.
Kocour Arči se stal skutečným kámošem, který učí malou servalí slečnu všemu důležitému. I některým lumpárnám. (pro Aha! – Jana Myslivečková)

Dramatický vstup do života má za sebou samička servala, která se 5. března narodila v zoo ve Dvoře Králové. Její máma Hýta a táta Batul jsou sice zkušení rodiče, matka už odchovala bezmála 40 potomků, přesto její zřejmě už poslední mládě muselo s lidskou a kočičí pomocí bojovat o život. Samičce, kterou křest ještě čeká, ošetřovatelky říkají Holčičko.

Hýta se o svou dceru začala starat vzorně. Druhý den ale ošetřovatelky zjistily, že je Holčička hladová. „Hýta je už v letech a mléko se jí nespustilo dostatečně, proto jí malou ošetřovatelky odebraly a začaly ji dokrmovat umělou výživou,“ říká mluvčí zoo Jana Myslivečková.

Veterinář dal Hýtě podpůrný lék na spuštění mléka a novorozeně jí zase vrátil. „Zkušená matka se ho opět bez problémů, a to není běžné po zásahu člověka, ujala. Očistila ho a odnesla do boudičky.

Bohužel mléka měla stále málo,“ vzpomíná Myslivečková. A tak Holčička putovala do inkubátoru, z něj o pár dnů později do zateplené boudy. Ošetřovatelky mládě zpočátku krmily a masírovaly mu bříško každé tři hodiny. Rychle sílilo, a tak si jedna z ošetřovatelek kvůli němu pořídila dvě koťata – tříměsíční mainskou mývalí Cler a o málo staršího mourka Arčiho.

„S nimi není Holčička sama, hrají si jako správné kočky. Každé mládě kočkovité šelmy, které vyrůstá samo, je zoufale opuštěné a vyžaduje celodenní lidskou péči. Člověk v něm ale nikdy neprobudí správné kočičí instinkty,“ objasňuje mluvčí.

Až Holčička vyroste a nebude potřebovat kočičí kamarády, vrátí se obě micky domů k ošetřovatelce.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.