Punťa, první slůňátko narozené v Česku: Smrt vysílením! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Punťa, první slůňátko narozené v Česku: Smrt vysílením!

Drama ze včerejší noci. Mládě ztrácelo rovnováhu, těžce dýchalo. Před šestou hodinou ráno zemřelo.
Drama ze včerejší noci. Mládě ztrácelo rovnováhu, těžce dýchalo. Před šestou hodinou ráno zemřelo. (pro Aha! – Zoo Ostrava)

Obrovský smutek zasáhl ostravskou zoo. První české slůně – dvouměsíční sameček, který dostal přezdívku Punťa – včera ráno zemřel. Od narození byl jeho osud nejistý a jako na houpačce.

Nejdřív ho máma odmítala, pak ho krmila, pak zase ne. I když ošetřovatelé dělali, co bylo v jejich silách, a slůně dokrmovali ve dne v noci speciální směsí, malý chřadl a nepřibíral.

Ve středu, poté, co matce slůněte Vishesh vypadl bolavý zub, svitla naděje, že malého zase začne krmit a že mládě přece jen zesílí. V pátek v půl druhé v noci se ale jeho stav prudce zhoršil. „Pohyboval se jen velmi málo a byl apatický. Přes operativní zásah přivolaného veterinárního lékaře se jeho stav nadále zhoršoval. Mládě ztrácelo rovnováhu, těžce dýchalo,“ popsal tragický výjev ředitel zoo Petr Čolas. Přibližně v půl páté ráno mládě ulehlo a krátce po půl šesté vydechlo naposledy...

Jeho máma Vishesh, která už si na novou roli pomalu zvykala a o svého potomka začínala pečovat, teď svého chlapečka neustále hledá. Smutek dává najevo i typickým sloním křikem. „Vypustili jsme ji do venkovního výběhu k nejstarší slonici, která s ní byla i před porodem. Ošetřovatelé ji pozorují. Kdyby byla příliš vystresovaná, jsme připraveni jí dát utišující prostředek. Zatím to ale není nutné,“ řekla Aha! mluvčí zoo Šárka Kalousková.

Punťu od narození provázely komplikace. Kromě jiného se ošetřovatelé domnívají, že přišel na svět předčasně. „Usuzujeme na to z jeho chování od samotného porodu až do poslední chvíle života. Navíc stejně jako předčasně narozené dítě měl velmi nízkou porodní váhu a od samého počátku nešlo teoreticky vyloučit ani nějakou vrozenou vadu či jiné problémy spojené s jeho předčasným příchodem na svět,“ dodal ředitel.

Podle něj je velmi pravděpodobné, že kdyby se Punťa narodil ve volné přírodě, přežil by od narození jen několik hodin, možná dní. Co bylo skutečnou příčinou smrti slůněte, budou chovatelé s jistotou vědět až po jeho pitvě.

Poslední chvíle života

PÁTEK

01.25 hod.: Jeho stav se prudce zhoršuje, těžce dýchá, ztrácí rovnováhu.

02.00 hod.: K slůněti přijíždí veterinář, nemůže mu ale pomoci.

04.20 hod.: Mládě uléhá, už se neudrží na nohou.

05.35 hod.: Punťa umírá.

I jeho krátký život má velký význam!

● Byl prvním plodem prvního funkčního, přirozeně se množícího sloního stáda v Česku i na Slovensku.

● Pro jeho matku Vishesh, nezkušenou prvorodičku, je to nenahraditelná zkušenost. Díky tomuto slůněti se z chvílemi agresivní, zmatené, vylekané a úplně nezkušené samice postupně stávala pečlivá a starostlivá máma.

● Teprve 14letá Vishesh má před sebou ještě mnoho dalších mláďat, a tak novou zkušenost jistě zúročí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.