Usáma dostal kulku jistoty.. | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Usáma dostal kulku jistoty..

Usáma bin Ládin (†54)
Usáma bin Ládin (†54) (reuters)

Kolem zatýkání nejhledanějšího teroristy světa Usámy bin Ládina (†54) se stále vznáší řada otazníků.

Nejasnosti se objevovaly často ve zprávách zveřejněných samotným Bílým domem. Jak tedy opravdu probíhalo bin Ládinovo zatýkání? Tady jsou nejnovější odpovědi na nejpalčivější otázky.

Co bylo cílem operace?

Množí se pochyby, že Američané chtěli bin Ládina odvést živého. Už při plánování operace bylo stanoveno, že vojáci nebudou střílet jen v případě, že jej najdou zcela nahého a budou si tak jistí, že nemá pod oblečením vestu s výbušninami.

A protože byl Usáma v pyžamu, záhy bylo po něm... Vedle postele měl prý ale přichystané i šaty pro případný útěk. V nich bylo tajně zašito 500 eur v hotovosti (cca 12 tisíc Kč) a dvě SIM karty s mobilními čísly.

Kolikrát byl střelen a kam?

Na oficiální odpověď se teprve čeká. Standardním postupem jednotek SEAL při takových operacích je vpálit protivníkovi dvě kulky – první do hrudi (zastaví ho), druhou do hlavy (zabije ho).

Tak tomu zřejmě i bylo, protože se ale Usáma po prvním zásahu dál hýbal a natahoval se po zbrani, vypálil člen komanda kulku jistoty... Měl se trefit nad levé oko, což bin Ládinovi utrhlo kus lebky.

Kolik celkem postříleli lidí?

Podle zpravodaje NBC přímo z Pentagonu přišlo ve vile na kraji Abbottábádu o život pět lidí, z nichž jen jeden byl ozbrojen. Fotky tří mrtvých (mj. i Usámova syna) prodali Pákistánci agentuře Reuters, jsou ale tak brutální, že je neotiskujeme. Během zásahu vojáci odvedli do bezpečí 9 žen a 23 dětí.

Odvezli si Američané zajatce?

Britská televize BBC s odvoláním na pákistánskou rozvědku uvedla, že byl zajat jeden muž. Američané to popírají a tvrdí, že odvezli pouze tělo bin Ládina.

Potvrdili ale, že si odnesli pět počítačů, deset počítačových harddisků a stovky DVD a USB disků s různými daty, která nyní CIA analyzuje. Doufají, že je získané informace dovedou k dalším teroristům.

Viděl Obama popravu naživo?

USA přiznaly, že Obama a jeho spolupracovníci přímo Ládinovo zastřelení neviděli. Na klíčových 25 minut vypadl signál z kamer na helmách agentů SEAL...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.