Toto jsou auta zlodějů a podvodníků: Pozor na ně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Toto jsou auta zlodějů a podvodníků: Pozor na ně!

Starší mercedes
Starší mercedes (Foto Policie ČR)

Pozor na tato auta! Patří totiž gangům, jež operují na českých dálnicích a příhraničních tazích! Postávají u krajnic a signalizují poruchu. Když jim člověk zastaví s nabídkou pomoci, většinou ho posádka okrade a často zmlátí!

Převážně rumunská posádka vozů tvrdí, že jejich auto je nepojízdné a oni nemají potřebnou hotovost na odtah, benzin nebo opravu. „Tvrdí, že mohou zaplatit zlatými šperky, které mají u sebe.

Jedná se vesměs o masivnější řetězy ze žlutého kovu, které ale ze zlata rozhodně nejsou,“ uvedla policejní mluvčí Eva Miklíková s tím, že tyto »šperky« nemají prakticky žádnou hodnotu.

V případě, že jim lidé zastaví, vystavují se jednak riziku, že jim budou tyto bezcenné cetky vnuceny, případně že budou zbiti. „Lidé často uvádějí, že si zboží pochybného původu ani koupit nechtěli.

Obávali se ale případného fyzického napadení ze strany těchto osob, kterých bývá na stanovišti pokaždé několik,“ doplnila mluvčí.Čeští policisté řeší těchto případů několik do roka a tvrdí, že jarní počasí je pro podobné gangy doslova požehnáním.

Pohybují se zejména na páteřních komunikacích hlavního města a v jeho blízkém okolí, ale také na hlavních tazích ČR, například dálnicích D1, D5 a D8.

Jezdí v drahých vozech továrních značek Mercedes, Audi apod. s francouzskými, německými, rumunskými či holandskými značkami. „Setkání s nimi by se lidé měli maximálně vyhýbat,“ varuje Miklíková.

NEJOBLÍBENĚJŠÍ FRÁZE PODVODNÍKŮ

Fantazie dálničních podvodníků nezná mezí. Vymýšlejí si nejrůznější historky, proč zrovna nemají peníze. Zde jsou jejich oblíbené fráze:

● SOUCITNÁ VERZE:

„Peníze mám, ale ne zrovna u sebe. Ve městě mě okradli a musel jsem si nechat zablokovat kartu, takže si nemůžu vybrat ani natankovat.“

● CHUDÁ VERZE:

„Došly mi peníze, potřebuji se dostat domů. Mám v autě dítě a manželku, tohle je její rodinné zlato. Musíme natankovat nejméně tři nádrže, abychom se dostali domů, slitujete se?“

● ZDRAVOTNICKÁ VERZE:

„Manželka je těžce nemocná a nechala si doma léky. My je teď musíme jet koupit, ale nemáme u sebe dost peněz, dáme ti zlato za život mé ženy.“

● NÁTLAKOVÁ VERZE:

„To je málo, nemůžu za tolik peněz dát tolik zboží. Dej mi víc. Máš kartu, pojedu s tebou k bankomatu, vybereme víc peněz. (otevírá dveře auta a chce nasednout). Cože, ty mě nechceš v autě? Myslíš, že smrdím? Ty mě urážíš! (povolává posily z auta). My ti ukážem!“

● PŘESVĚDČIVÁ VERZE:

„To je zlato, pravé zlato. Jsem zástupce zlatnické firmy z Turecka, jel jsem do Německa ukázat vzorky. Podívej! (skousnutím nebo jiným trikem se snaží demonstrovat ryzost zlata). Má dokonce i punc!“

DALŠÍ FÍGLE DÁLNIČNÍCH GANGSTERŮ

✔ Prodávají »úžasné« nože, vrtačky a řetězové pily

.✔ Nemusejí mít auta odstavená přímo na dálnici, ale operují i na parkovištích benzinek.

✔ Oblíbený je také trik s proříznutím pneumatiky, když řidič tankuje. Je pak nucen vozidlo na dálnici odstavit, a zatímco mění kolo, gang ho okrade.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.