Propuklo sčítání lidu. A reakce Čechů? Hrrr na internet! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Propuklo sčítání lidu. A reakce Čechů? Hrrr na internet!

Starší lidé dávají přednost vyplňování papírových formulářů, mladší se hrnou na internet.
Starší lidé dávají přednost vyplňování papírových formulářů, mladší se hrnou na internet. (Aha! – Václav Nekvapil)

Sčítání domů, lidí a bytů defi nitivně propuklo a od včerejší půlnoci mohou lidé vyplňovat formuláře i online pomocí internetu. Tato převratná novinka, která u nás byla zavedena vůbec poprvé, se ale neobešla bez komplikací...

Takzvaný rozhodný okamžik, ke kterému se mají vztahovat všechny údaje vyplněné ve formuláři, nastal právě včera a od včerejška je také v provozu internetové spojení na adrese www.scitani.cz, přes které lze formuláře vyplnit online. Lidé si pak nemusejí dál lámat hlavu, jak a kam formuláře odevzdat. A to se Čechům líbí!

„Jen za prvních 18 hodin vyplnilo na internetu sčítací formuláře přes 336 000 lidí,“ řekl mluvčí operace Ondřej Kubala s tím, že očekávají až 3 miliony elektronicky podaných formulářů. Zároveň dodal, že sčítání přes internet napomáhá i špatné počasí, kdy lidé sedí doma a nejsou venku.

Pozor na to, jaký máte program!

Chceteli se sečíst přes internet, pozor na to, jestli máte vhodné programy. Formuláře se totiž nevyplňují přímo na serveru, je třeba si je po zadání unikátního čísla stáhnout do počítače, otevřít a vyplnit a vyplněné zase odeslat.

Háček je v tom, že formuláře jdou otevřít jen verzí programu Acrobat Reader vydanou v červnu 2008 a později. Kdo má na svém počítači program starší, tak ostrouhá nebo si musí nainstalovat nejnovější verzi. „Je to v zájmu bezpečnosti přenosu údajů,“ vysvětlil Kubala.

Problém, na který narazil čtenář Aha!: Ačkoli opsal z doručeného formuláře správné číslo i kód, web zahlásil, že formulář neexistuje. Opakovaný pokus už byl ale úspěšný.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.