Daniela Valíčková (26) se narodila bez nohou, přesto... Porodila syna a zpívá operu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Daniela Valíčková (26) se narodila bez nohou, přesto... Porodila syna a zpívá operu!

Fotografie
Fotografie (internal)

Nikdy nepoznala, jaké to je projet se na kole, tančit nebo se jen tak rozběhnout... Daniela Valíčková (26) z Ostravy se totiž narodila bez nohou. Přesto se s osudem statečně pere. Studuje operní zpěv, a dokonce sama vychovává svého chlapečka Tobiáška (1,5).

Když se na Danielu podíváte a posloucháte její energický hlas, je vám hned jasné, že tahle mladá žena hodlá svůj život prožít naplno a bez sebelítosti. Za jejím postižením nestojí žádná genetická vada, jinak ale Daniela neví, jak přesně ke svému handicapu přišla. Své biologické rodiče totiž nikdy nepoznala.

„Nohy se mi prostě nevyvinuly. Tak to je a nic se s tím nedá dělat. Jsem vděčná adoptivním rodičům, že mě vychovali se vší zodpovědností,“ vypráví.

Stíhá v životě víc než zdraví

I přes své postižení vede mladá žena hodně činorodý život. Vystudovala hru na violoncello a v současné době studuje ve druhém ročníku na Ostravské univerzitě operní zpěv.

Své pěvecké umění Daniela už dokonce předvedla v náročném duetu se zpěvačkou Lucií Bílou! Před dvěma lety se navíc odhodlala a vyrazila na roční studijní pobyt do Londýna.Před rokem a půl se Daniela kromě toho stala maminkou Tobiáška, kterého vychovává sama.

„Když jsem nad tím pak přemýšlela, tak jsem si říkala, že je to vlastně strašně fajn, protože nemůžu vědět, jestli se najde někdo, kdo se mnou jednou bude, a takhle vím, že už nikdy nebudu sama,“ přemýšlí Daniela.

Životní rána číslo 2

Těhotenství probíhalo v naprostém pořádku a všechny testy dopadly dobře. Jen synka nakonec rodila císařským řezem. Na miminko se těšila, týden po porodu ale přišla krutá zpráva! Lékaři Daniele oznámili, že Tobíšek trpí Downovým syndromem.

„Nebylo to lehké. Říkala jsem si: »Proč já?! Mám už tak dost málo problémů?!« Když ale vidím Tobíška každý večer usínat, tak je to jedna z nejkrásnějších chvil, které prožívám,“ zamyslí se Danuška, podle níž je chlapečkovo postižení naštěstí jen lehčího rázu.

I tak se ale i on musí s životem poprat. Už v osmi měsících kvůli nebezpečně vysokému tlaku v plicních cévách, který vyčerpával i srdce, prodělal úspěšnou operaci v pražském Motole.

Najde se někdy tatínek?

Své mamince teď ale dělá velkou radost a také ji hodně zaměstnává. „Jsem na něj sama, takže je to náročné a hodí se mi každá ruka,“ vypráví Danuška, která by pro svého syna chtěla i hodného tátu a pro sebe milujícího partnera. Najít lásku ale není snadné.

„Moc chlapů si na to netroufne. Nikdo nechce být sám a někdy to není lehké, ale neměnila bych. A třeba nás někde nějaký tatínek čeká...“

Sbírka pro Danielu: Potřebuje auto s jeřábem za čtvrt milionu!

Daniela se i přes své postižení snaží žít aktivně. Největším problémem je pro ni ale doprava. Pohybuje se sice pomocí elektrického vozíku, musí však na cesty do školy či k rodičům, na kterých ji doprovází syn (1,5), hodně využívat vlaky a autobusy.

Ty ovšem často nejsou bezbariérové. Její situaci by velmi ulehčilo speciálně upravené auto, ve kterém by bylo ruční řízení a také jeřáb, kterým by do auta nakládala vozík. Konto Bariéry pro ni proto vyhlásilo sbírku.

Číslo účtu je 777777222/0800 a variabilní symbol 855107. Poslechnout si Danielin zpěv a zároveň přispět na její vysněné auto můžete na koncertu, který proběhne 20. dubna v 18 hodin v baletním sále Domu kultury v Ostravě.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.