Než seženeme doktora, můžeme zemřít! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Než seženeme doktora, můžeme zemřít!

Vyšetření u doktora se nemusíme dočkat.
Vyšetření u doktora se nemusíme dočkat.

ČR – Že není možné najít zubaře, který by nám vyvrtal bolavý zub, se ví už dávno. Na výměnu umělého kyčelního kloubu se čeká třeba i několik let.


Čeká se nejen u zubařů a ortopedů, ale už i u gynekologů a očařů!

V poslední době se ale značně protáhly objednací termíny také na gynekologická, oční nebo urologická vyšetření. Lékaři přitom stále varují, že když nemocný přijde pozdě, může být nemoc již ve stadiu, kdy je velmi těžko léčitelná!

„Začal jsem hůř vidět a pobolívá mě hlava. Zavolal jsem si na oční a objednali mě až na listopad,“ stěžuje si Pavel Chalupa z České Lípy. Přitom zpoždění, které čekáním na vyšetření vznikne, může pro nemocného znamenat obrovské nebezpečí! „Je možné, že přijde až ve chvíli, kdy se onemocnění rozvinulo natolik, že je hůře léčitelným,“ varuje lékař Petr Randáček.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví je v České republice málo zubařů. Navíc ti šikovnější a jazykově zdatnější léčí zahraniční klienty, které k nám z Německa dokonce posílají jejich zdravotní pojišťovny. Nové zuby u nás totiž vyjdou o desítky tisíc levněji. Tak třeba: Náhrada za chybějící tři zuby vyjde v Německu v přepočtu na 57 000 korun, ale u nás nejvýše na 30 tisíc!

Katastrofální však je, že se protahují čekací lhůty i u gynekologů a očních lékařů! „Zhoubné onemocnění u žen se často vyvíjí velmi rychle. Když se odhalí pozdě, znamená to, že se například žena bude muset podrobit nejen operaci, ale i další nepříjemné léčbě, jako je chemoterapie a ozařování,“ varuje Petr Randáček. A následky mohou být ještě katastrofálnější. Nemoc může skončit smrtí!
„Dvouměsíční čekání na vyšetření je hrozba pro pacienty. Jedná se o důsledek vyhlášek bývalého ministra Ratha. Došlo k navýšení ceny práce lékařů. Vydělají si dříve, to znamená, že nemusí ošetřit tolik pacientů jako vloni,“ komentuje současné problémy Luboš Olejár ze Svazu pacientů.
Co ale dělat, když nemůžu sehnat doktora? „Akutní případy ošetří lékaři okamžitě. Laik ale těžko pozná, zda je jeho zdravotní stav vážný, nebo ne,“ dodává Petr Randáček. Jediná cesta je obrátit se na svoji zdravotní pojišťovnu. Ta by měla dokázat volného lékaře najít…


Autor: Tomáš Lamberský
Foto: Internet

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.