Jaderná zkáza: Čtyři z šesti reaktorů jsou zničeny... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jaderná zkáza: Čtyři z šesti reaktorů jsou zničeny...

Šťastný táta teď hledá bezpečný úkryt pro sebe a dcerušku.
Šťastný táta teď hledá bezpečný úkryt pro sebe a dcerušku. (ČTK)

Pátý den japonské apokalypsy přinesl ještě větší strach z budoucnosti! V jaderné elektrárně Fukušima 1 včera došlo k dalšímu výbuchu, tentokrát u reaktoru 2.

Uniklá radiace dosahuje nebezpečných hodnot do vzdálenosti třiceti kilometrů. I ve 130 kilometrů vzdáleném Tokiu vzrostla naměřená hodnota radioaktivity dvacetkrát. A vědci se bojí, že v elektrárně dojde k další, tentokráte kritické explozi a radioaktivní mrak překoná oceán a zamoří další země!

Páteční zemětřesení a vlna tsunami vyřadily z provozu chladicí systém elektrárny. Reaktory se začaly přehřívat a technici se je snaží chladit mořskou vodou. V sobotu a v pondělí došlo ke dvěma explozím vodíku v budovách reaktorů 1 a 3. Problémy jsou i u reaktoru 4, který začal hořet a posléze explodoval.

Poté, co se včera otočil vítr a začal vanout k Tokiu, zachvátila hlavní město panika. Specialisté americké armády zjistili, že radioaktivní mrak se šíří do stále větší dálky. Vrtulníky pak zaznamenaly radiaci skoro sto kilometrů od poničené elektrárny.

Podle odborníků sice zatím nehrozí možnost jaderného výbuchu, ale výbuch vodíku může vyhodit do povětří reaktor. To by vedlo k zamoření oblasti radioaktivními látkami. Například vzdálenost 8300 kilometrů do Kalifornie by radioaktivní mrak urazil za šest dní, i když by mezitím zeslábl na polovinu.

Co hrozí nám Čechům?

Od katastrofy způsobené explozí ukrajinské jaderné elektrárny Černobyl sice uplynulo téměř 25 let, děsí nás ale dodnes. Bude se takové neštěstí opakovat a zasáhne i Česko?

S největší pravděpodobností ne. Japonská elektrárna Fukušima je vybavena modernějšími technologiemi, a je tedy podstatně bezpečnější. Když z jejího reaktoru unikne voda, zastaví se na rozdíl od Černobylu veškeré jaderné reakce. Japonské reaktory jsou chráněny dvěma obaly, Černobyl neměl ani jeden.

A radioaktivní mrak? Ojedinělé radioaktivní částice se sice nejspíše dostanou až do Česka, ale jejich koncentrace bude tak nízká, že ji zaznamenají jen nejcitlivější přístroje. Lidem nehrozí vůbec nic!

Katastrofa v číslech

  • 3000 miliard korun bude stát rekonstrukce poničených oblastí.
  • 1000 miliard korun vyplatí pojišťovny klientům.
  • 590 000 osob bylo nuceno opustit své domovy.
  • 215 000 lidí přišlo o střechu nad hlavou.
  • 10 000 mrtvých je minimální odhad počtu obětí.
  • 10 procent – o tolik se včera propadla tokijská burza.

Miminko zažilo zázrak - Po čtyřech dnech zase u tatínka!

Vraky aut, trosky domů, bezvládná těla... Tak vypadá východ Japonska. I tak je tam občas k vidění blažený úsměv! Obrovský důvod k radosti má táta této čtyřměsíční holčičky. Vlna tsunami mu ji v pátek odnesla z náruče a včera, tedy po dlouhých čtyřech dnech, mu ji záchranáři přinesli zpátky! Kromě podchlazení a šoku je miminko v pořádku a bez zranění. Nikdo nechápe, jak je možné, že se holčička neutopila. Ale hlavní je, že žije! Maminka je bohužel nezvěstná...

Přečtěte si
solnareduard
16. 3. 2011 • 20:15

ano je ,ale není zájem ze strany vědců univerzity kterým jsem před 5 lety navrhoval spolupráci a posouzení reálnosti systému.Jde o univerzitu v Kjotě a dnešní apokalypsa je následek nezájmu posoudit i řešení důchodce,tel:+420 723 731 197

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.