Věrka (15) z Kaňku u Kutné Hory: Rakovina jí vzala nohu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Věrka (15) z Kaňku u Kutné Hory: Rakovina jí vzala nohu!

Věrka (15) z Kaňku u Kutné Hory
Věrka (15) z Kaňku u Kutné Hory (Aha! – Alexandr Malachovský, ara)

»Nemoc, kterou má vaše dcera, je smrtelná«. Děsivou zprávu si před necelými dvěma lety vyslechla Věra Závorková z Kaňku u Kutné Hory.

Její Věrce (15) tehdy lékaři našli zhoubný nádor v koleni. Následovaly agresivní chemoterapie a nakonec i amputace nohy. Nic z toho ale mladé slečně nevzalo chuť do života. Věrka se dala na závodní plavání a má i první lásku!

Její příběh začal v roce 2009, kdy dívku začalo bolet koleno. „Doktor to přisuzoval růstu v pubertě, a tak nám poradil prášky na bolest a mazat francovkou. Když se ale Věrka vrátila z lyžáku, měla koleno celé oteklé a červené,“ vzpomíná maminka Věra. Její dcera tehdy podstoupila několik vyšetření, až se nakonec ocitla v pražské nemocnici v Motole.

„Musela podstoupit biopsii. Deset dní jsme pak čekaly na výsledky. Střídavě jsme brečely a doufaly, že vše dobře dopadne. Nakonec nám ale řekli krutou pravdu, že Věrka má v koleni zhoubný nádor o velikosti šest krát dva centimetry a okamžitě musí začít léčba,“ vypráví maminka.

V dubnu tak odstartoval maraton chemoterapií. Věrka je statečně snášela a připravovala se na operaci.  „Strašně jsme doufali, že nebude nutná amputace nohy. Ale nebylo vyhnutí. Nemohli jsme riskovat, že se nádor rozroste do celého těla. Už tak bylo obrovské štěstí, že neměla metastáze na plicích,“ popsala paní Věra.

Operace na Klinice dětské hematologie a onkologie v Motole trvala nekonečné tři hodiny. „Chtěla bych všem tamním lékařům a sestřičkám poděkovat. Zachránili mi dceru,“ říká dojatě paní Věra.

Po operaci následoval týden na jednotce intenzivní péče a další chemoterapie. A pak konečně přišla dobrá zpráva. Věrka se po téměř roce v nemocnici mohla vrátit domů! Její život se sice jednou provždy osudově změnil, ona sama se ale nelituje. Naopak! Se vší silou se vrhla do života.

„Dříve jsem hodně běhala a dělala atletiku. Teď jsem začala závodně plavat. Učím se chodit s protézkou. Je složité najít stabilitu, ale až se to naučím, tak ani nepoznáte, že ji mám.“  Drobná dívenka se skvěle zařadila i mezi vrstevníky, a dokonce potkala první lásku. „Seznámili jsme se na diskotéce a chodíme spolu. To, že nemám nohu, ho neodradilo,“ usmívá se Věrka.

A jasno má i o své budoucnosti. „Podala jsem přihlášky na ekonomku a na zdravotní školu. Ale nejraději bych trénovala plavání u dětí,“ dodala.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.