Zemřela Maria Schneider: herečka z Posledního tanga v Paříži! Rakovina! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zemřela Maria Schneider: herečka z Posledního tanga v Paříži! Rakovina!

Maria Schneider
Maria Schneider (Profimedia.cz)

Její jméno si pamatují jen filmoví fanoušci, zato film, v němž hrála, se stal kultovním.

V Paříži ve čtvrtek zemřela na rakovinu herečka Maria Schneider (†58), pro niž byla jedna herecká role ve filmu štěstím i prokletím zároveň.

Tím filmem je Poslední tango v Paříži. Marii bylo v době jeho natáčení, tedy v roce 1972, 19 let a byla to její teprve druhá filmová role. Hrála po boku zkušeného Marlona Branda (†80), jemuž tehdy bylo už 48, a pod režijní taktovkou Bernarda Bertolucciho (70).

Maria ve filmu představovala mladou bohatou Pařížanku, která propadne vášni ke staršímu Američanovi (Brando). Jejich vztah je založen čistě na sexu. Ve své době vyvolal snímek obrovský skandál. Kvůli scéně, během níž Brando maže své milence zezadu genitálie máslem, byl dokonce označen za sodomii! Nesměl se vysílat ve Španělsku, Francii ani Itálii. „Ani Brando, ani režisér předtím vůbec nevěděli, k čemu se dá použít máslo,“ zavzpomínala herečka, která ale zároveň celý život litovala, že na tuto scénu přistoupila. „Byla jsem mladá a nezkušená. Dneska už bych určitě odmítla.“

Maria v době natáčení milovala svého hereckého partnera, ale Bertolucci jí příliš k srdci nepřirostl. Byl prý tlustý a upocený a herce neustále manipuloval do různých situací, jež vyprovokují reakci. „Cítila jsem se ponížená a znásilněná, nikdo se mi neomluvil,“ prohlásila herečka. Nedočkala se do smrti.

„Zemřela tak mladá... Cítím k ní stejné city jako první den. Chtěl bych se jí omluvit, během natáčení jsme si toho nestihli moc říci,“ zavzpomínal se slzami v očích Bertolucci.

Dnes už je Poslední tango v Paříži snímkem z pokladnice světové kinematografie, ve své době ale rozpoutal sexuální revoluci. Maria se přes noc stala erotickou ikonou. Nic dobrého jí to ale nepřineslo, režiséři ji chtěli jen do rolí spojených s nahotou a zklamaná Maria hledala útěchu v drogách.

„Ztratila jsem sedm let života. Potácela jsem se mezi kokainem a heroinem,“  přiznala později. Z drogového pekla ji vysvobodila až láska – v roce 1980 se seznámila se svým dlouholetým životním partnerem Johnem Fedchockem. Poslední výraznější hereckou příležitost dostala od režiséra Franca Zefirelliho ve snímku Jana Eyerová v roce 1996.

Tyto scény film Poslední tango v Paříži proslavily.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.