8 let od tragédie u Nažidel: Řidič prý začal vydělávat na odškodné pozůstalým | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

8 let od tragédie u Nažidel: Řidič prý začal vydělávat na odškodné pozůstalým

Řidič busu Pavel Krbec.
Řidič busu Pavel Krbec. (ČTK – Igor Šefr)

Svému synovi Viktorovi (†21) včera zapálili svíčku manželé Hartovi. Právě totiž uplynulo osm let od nejtragičtější silniční dopravní nehody české historie.

U jihočeských Nažidel 8. března 2003 naboural autobus s lidmi vracejícími se z lyžařského výcviku v Alpách. Sedmnáct jich tenkrát přímo pod převráceným neoplanem zemřelo, tři další později...

Vina byla tehdy na straně řidiče, karlovarského taxikáře Pavla Krbce (dnes 56), který neměl oprávnění pro řízení autobusů s lidmi a po rozbité silnici uháněl příliš rychle. Dostal osmiletý trest, byl ale propuštěn po pěti letech.

Zlepšení stavu silnice smrti je navíc stále v nedohlednu. „Máme to stále v živé paměti. Přišli jsme tam o jediného syna Viktora. To, co se tam stalo, bylo strašné, děsivé... A je neuvěřitelné, že ani po takové době nikdo nic s tou silnicí neudělal!“ řekl Aha! Karel Hart, jehož syn byl tehdy doslova roztrhán na kusy.

Hartovi řidiče Krbce navíc zažalovali, takže jim musí zaplatit odškodné 200 000 korun. Protože se však k platbě neměl, podali na něj žádost o exekuci. „Krbec by měl mít od prvního března nějakou práci a tvrdí, že bude posílat měsíčně 5000 korun,“ říká Karel Hart, který zdůrazňuje, že mu o samotné peníze nejde. Domnívá se však, že řidič autobusu smrti nebyl dostatečně potrestán. „To vězení, kde byl, je takový pionýrský tábor...“ zlobí se Hart.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.