Pohřeb Pavla Vondrušky (†85): Neměl proč žít! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Pohřeb Pavla Vondrušky (†85): Neměl proč žít!

Smutečního projevu se ujal Zdeněk Svěrák.
Smutečního projevu se ujal Zdeněk Svěrák. (Aha! – Marek Pátek, Martin Hykl)

Hudba a divadlo, to byly životní lásky »cimrmanologa« Pavla Vondrušky (†85), který 5. února podlehl zranění po pádu do orchestřiště Stavovského divadla.

Včera se s ním v pražském motolském krematoriu rozloučili jeho kolegové, přátelé a blízcí. „Pavel byl ohromně činorodý člověk. V posledních letech měl ale problémy s pamětí, vypadávala mu slova i tóny, a se svými láskami se tak už nemohl obšťastnit. A to ho bolelo nejvíc,“ zavzpomínal na dlouholetého kolegu a kamaráda se slzami v očích Zdeněk Svěrák (74).

Čtvrt hodiny po poledni se obřadní síň krematoria zaplnila snad do posledního místa. Mezi smutečními hosty kromě Vondruškova bratra Miloše (82) s rodinou nechyběl ani téměř celý soubor Divadla Járy Cimrmana, jehož byl herec od roku 1969 členem.

Obřad začal zpěvem Dvořákovy písně Hospodin jest můj pastýř. Poté za Národní divadlo nad rakví promluvil Bedřich Gregorini, který vyzvedl hlavně hudební přínos zesnulého. „Pavle, chce se mi říct, budeš nám chybět, ale ty nám chybíš už teď,“ ukončil svou řeč Gregorini.

„Pavel byl miláčkem publika. Když už se ale nemohl naplno věnovat hudbě a divadlu, jeho slunce navždy zhaslo. My si ho ale uchovejme v paměti v jeho nejslunnějších chvílích, on by si to tak přál,“ promluvil ke smutečním hostům zdrcený Zdeněk Svěrák.„Pavel Vondruška byl vzácný člověk, to bylo sluníčko. Za těch třicet let, co jsme se znali, si ho nepamatuji naštvaného, zamračeného nebo nespokojeného. Mluvit s ním, to bylo pohlazení po duši,“ nechal se po pohřbu slyšet režisér Zdeněk Troška (57), v jehož trilogii Slunce, seno... Vondruška zazářil v roli tajemníka JZD Hoštice.

Pavel Vondruška (†85)

Herec, který se kromě her Divadla Járy Cimrmana objevil i v několika desítkách českých filmů, byl původním povoláním dirigent. Ovládal řadu cizích jazyků, přátelé hovoří dokonce o devíti. 28. prosince 2010 se vážně zranil při pádu do orchestřiště Stavovského divadla při provádění turistů. Poté byl udržován v umělém spánku v motolské nemocnici, kde v sobotu 5. února 2011 zemřel.

O čem se nemluvilo: Pohřeb po dvanácti dnech!

Ačkoliv je zvykem pohřbívat zemřelé do 96 hodin od jejich úmrtí, Vondruška si na poslední cestu musel počkat třikrát tak dlouho, tedy celých dvanáct dní! „Bylo to na přání rodiny, aby se s ním mohlo přijít rozloučit co nejvíce jeho příbuzných, přátel a kolegů. V dnešní době to již není problém, máme skvělá chladicí zařízení,“ prozradila Aha! zaměstnankyně Krematoria Motol, kde byl včera Vondruška pochován.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.