Slavní vzpomínají na Pavla Vondrušku: Byl to člověk s velkým Č! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Slavní vzpomínají na Pavla Vondrušku: Byl to člověk s velkým Č!

Vondruška byl dlouholetým členem Divadla Járy Cimrmana.
Vondruška byl dlouholetým členem Divadla Járy Cimrmana. (Aha! – Martin Hykl)

Divadlo Járy Cimrmana se znovu zahalilo do smutku!

Po Ladislavu Smoljakovi (†78) navždy odešel další jeho dlouholetý člen, herec a dirigent Pavel Vondruška (†85), který zazářil například ve fi lmech Marečku, podejte mi pero! nebo Slavnosti sněženek. Stalo se tak víc než měsíc poté, co se při provádění zahraničních turistů nešťastně zranil při pádu do orchestřiště ve Stavovském divadle.

Skromný a tichý člověk, který miloval svoji práci a byl k ní úžasně poctivý a pečlivý. Vždy se k roli znovu a znovu vracel, aby byl výsledek co nejlepší. Přesně tak na Vondrušku, který plynně hovořil devíti jazyky a hrál na několik hudebních nástrojů, vzpomínají jeho kolegové a kamarádi. „Jeho odchod mě moc mrzí. Byl to výborný herec, člověk i muzikant. Doteď vzpomínám na natáčení seriálu Hospoda, byla to moc příjemná práce,“ řekl deníku Aha! Bronislav Poloczek.

Zpráva o jeho smrti zarmoutila i režiséra Zdeňka Trošku (57), který s Vondruškou natáčel oblíbenou trilogii Slunce, seno,... „Byl to člověk s velkým Č! Takových lidí jako on je málo a bude jich pořád míň a míň. Pavel byl úžasný renesanční člověk, taková živoucí encyklopedie. Na cokoli se ho člověk zeptal, k tomu něco věděl,“ nechal se slyšet.

„Je to pro mně velká osobní ztráta, znali jsme se od konce 60. let. Když někdo bude tvrdit, že je každý nahraditelný, není to pravda. Po Pavlu Vondruškovi tu zbude velká díra, bude mi moc chybět. Věřil jsem, že se z toho dostane, ale bohužel se tak nestalo,“ řekl deníku Aha Jan Kanyza (63), který se s ním mimo jiné setkal například při natáčení seriálu Hospoda.

Na dlouholetého člena samozřejmě nezapomněli ani v domovském Divadle Járy Cimrmana, kde se lidé na pietním místě hercově památce mohou poklonit. „Jsme v kontaktu s jeho rodinou. Na posledním rozloučení s Pavlem Vondruškou, které proběhne 17. února v obřadní síni motolského krematoria, se budeme pravděpodobně spolupodílet,“ nechal se slyšet zdroj z divadla.

Lidé se mohou hercově památce poklonit přímo v divadle.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.