Nový občanský zákoník: Bič na rozhádané sousedy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Nový občanský zákoník: Bič na rozhádané sousedy!

Fotografie
Fotografie (internal)

Nový občanský zákoník, který bude schvalovat vláda, upravuje některé dosavadní nejasnosti v sousedských vztazích.

Nynější zákoník totiž některé závažné nešvary definoval jen zhruba, nový bič na sousedy by měl pojmy, vlastnictví a postihy vymezit zcela jasně!

Ministři si od nového zákoníku slibují hlavně to, že by mělo docházet k úbytku rozhádaných sousedů a měl by přispět i k hladšímu výkladu práva. Jaké jsou některé nejvýznamnější změny?

Větve, listí, kořeny

Častým sousedským svárem se stává spadané listí, větve či kořeny, které přesahují do jiné zahrady. Pokud je majitel stromu po upozornění neodstraní, může tak učinit soused, kterému větve překáží, a ponechat si je třeba na zátop. Větve však musejí prokazatelně překážet, například stínit bazén.

Spadané ovoce

Ovoce, které spadne ze stromu na sousedův pozemek, se stává majetkem souseda. Dosud patřilo majiteli pozemku, na němž strom rostl.

Domácí zvířata

Pro kočky, psy, kozy, holuby či králíky, kteří utečou k sousedům, si majitel může na jejich pozemek dojít. Jestliže ale třeba koza přitom zničí sousedův záhon, bude muset majitel kozy škodu zaplatit.

Včely

Jestliže chovateli včel ulétne k sousedovi na zahradu roj, může si pro něj dojít, neboť jsou jeho. Jestliže se však roj zabydlí v sousedově úlu, stává se majetkem souseda, k němuž roj přeletěl.

Odškodnění

Odškodnění klientů cestovních kanceláří, kteří měli pokaženou dovolenou, by se mělo také stát součástí nového zákoníku. Nárok na odškodnění by vznikl vedle klasického práva na vrácení peněz nebo výši odškodného.

Ochrana spotřebitele

Nový zákoník má také daleko více chránit kupující a spotřebitele před nepoctivými obchodníky a při reklamacích. Pokud se například výrobek porouchá do šesti měsíců od jeho koupě, půjde o špatně vyrobený výrobek a lidé budou mít automaticky nárok na vrácení peněz.

Adopce dospělého

Osvojit si už nebudeme moci jen nezletilé dítě nebo mladistvého, ale i dospělého muže či ženu. Zákoník tím chce dosáhnout, aby se vyhnulo problémům, které vznikaly při osvojení sourozenců s většími věkovými rozdíly, kdy dospělí už osvojeni být nemohli.

Bydlení

Ten, kdo bude byt pronajímat, si nemůže určovat, kdo a s kým v bytě bude bydlet. O tom si bude rozhodovat výhradně nájemník. U bytů s deregulovaným nájemným také nájemník a pronajímatel dostanou nejdříve lhůtu na dohodnutí se na výši nájmu. Pokud se nedohodnou, budou se moci obrátit na soud. Nyní tak mohli udělat okamžitě.

Výminek

Staří lidé budou mít jistotu, že neskončí na ulici nebo v domově důchodců bez vlastního souhlasu. Pokud nemovitost přepíší na potomky, budou si moci vymínit podmínky, za nichž mohou v nemovitosti dožít.

Dědit mohou dědové a babičky

Zákoník by měl rozšířit počet lidí, kteří budou mít nárok na dědictví, a to i bez závěti. Nově by to měli být prarodiče či sestřenice a bratranci.

Vrácení auta kupci

Motorista, který v současnosti koupí někde v bazaru kradené auto a policisté ho zastaví, auto mu zajistí. Řidič pak může vyžadovat vrácení peněz po majiteli autobazaru. Nově, pokud se prokáže, že kupující o tom, že je auto kradené, nevěděl, mu bude vráceno.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.