Návštěvníci zámku Stránov: Ze sklepa se šíří strach! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Návštěvníci zámku Stránov: Ze sklepa se šíří strach!

Zámek Stránov působí tajemným dojmem. Za jeho zdmi se odehrálo mnoho lidských osudů.
Zámek Stránov působí tajemným dojmem. Za jeho zdmi se odehrálo mnoho lidských osudů. (Aha! – Daniel Černovský)

Ve vesnici se traduje, že zámek Stránov vyhrál první majitel z rodu Šimonků v kartách.

„Současný pán Šimonek to nerad slyší, ale občas se to tady vypráví. Že prý se vracel s tehdejší majitelkou zámku Gabrielou z Valdštejna vlakem z Paříže a ve vlaku hráli celou cestu karty,“ říká kastelán Petr Chaloupka, který žije pohnutou historií zámku, a dokonce v něm se svou přítelkyní i bydlí. Společně s majitelem postupně odstraňují stopy dětského domova, který zde fungoval do roku 2003...

Příběhy z dětského domova se dochovaly z vyprávění, občas se ke Kastelánovi někdo z bývalých chovanců při prohlídce zámku sám přihlásí. „Asi deset dnes již dospělých pamětníků mě takto oslovilo,“ vzpomíná kastelán a rukou ukazuje na čtvercové okénko ve zdi, patřící ke kuchyňskému výtahu. „Například jsem se dozvěděl, že tímto výtahem si jezdily děti do kuchyně pro jídlo. Když měly třeba večer hlad, poslaly nejmenšího dolů do jídelny, aby tam nakradl něco k jídlu. Potom si ho zase přivolaly nahoru,“ vysvětluje kastelán. Jednou se však nějaký chlapec ve výtahu zasekl a museli volat údržbáře.

Éru dětského domova na Stránově poznamenala i jedna tragická událost. Jednu holčičku tu prý za trest zavřeli v koupelně a potom na ni zapomněli. „Jmenovala se Veronika a ráno ji našli dole u zámecké zdi mrtvou. Zda vypadla, nebo vyskočila, se přesně neví. Vychovatelka, která ji venku našla a zakrvácenou přinesla dovnitř, se prý zhroutila a skončila na psychiatrii,“ upřesňuje kastelán.

Sklep hrůzy

Jeden z bývalých chovanců mu zase líčil, jak moc se bál do sprch, umístěných v zámeckém sklepení, v místech, kde byl také malý bazén a sauna.

„Tenkrát mu prý byly asi čtyři roky a místnosti s úzkými zamřížovanými okny mu naháněly hrůzu. Ani dnes, ve svých pětačtyřiceti letech se tam neodvážil. Říkal, že z toho má trauma a jako malý si prý už několik dní před sprchováním kousal nehty. Na chodbě prý byla navíc zazděná nožička od panenky a vychovatelky dětem líčily, že se tam zazdívají zlobivé děti,“ tlumočí vzpomínky bývalých chovanců kastelán. Nejstarší kluci se prý i přes zákaz po točitých schodech dostávali na původní gotickou věž.

„Jednou tu byla na prohlídce zámku s partou turistů jedna průvodkyně, která odmítla sejít do sklepa. Úplně se rozklepala, tvrdila, že je tam negativní energie a zmizela ze zámku. Pak mi napsala mail, ať kvůli té negativní energii do sklepa vůbec nechodíme,“ dodává Petr Chaloupka.

Redaktoři Nedělního Aha! společně s ním sklepní prostory navštívili a po několika minutách se bez úhony vrátili zpět. Překvapil nás jen místní kotelník, který má ve sklepě nouzové ubytování. Ne na každého zřejmě působí negativní energie stejně.

Právě v zámeckém sklepě chystají na Stránově středověkou expozici pro děti, včetně mučírny, zbrojnice a alchymistické dílny. Děti si budou moci zastřílet ze středověkých zbraní nebo udělat nějaký chemický pokus a nakonec budou moci získat od draka glejt o návštěvě Stránova.

Kopí svatého Václava

Legenda také praví, že v prostorách zámku je ukryté kopí svatého Václava. „Říká se, že jeden z vrahů knížete Václava si za odměnu postavil tvrz na druhé straně řeky Jizery a hrad dostal časem název Starý Stránov. V místě se traduje, že později, když se hrad rozpadal, přemístili podzemní chodbou zbroj i kopí svatého Václava sem na Stránov. Zatím ho nikdo nenašel. Na základě této pověsti chystáme od jara stezku po stopách kopí svatého Václava, kde mohou zájemci podle různých vodítek po kopí pátrat. Pokud kopí najdou, pochopitelně repliku, dostanou glejt a postoupí do slosování o noc na zámku pro celou rodinu,“ prozrazuje své plány kastelán Petr Chaloupka.

Proč bydlí na zámku?

Kastelán Petr Chaloupka na zámku působí dva roky. Bydlí v místnosti nad hostincem, který tu pro návštěvníky vybudoval. „Založením jsem bohém, akorát nic neumím. Nemám sluch, neumím malovat, na nic hrát ani zpívat,“ zlehčuje své vlohy Petr Chaloupka. Rád však spolupracuje s nadšenci, kteří na zámku vystupují. Ať jsou to kapely, divadla, šermíři nebo filmové festivaly. Na zámku zdaleka neplní jen funkci kastelána a průvodce, dá se říct, že obstarává práce všeho druhu.

Kromě chystané stylové a útulné hospůdky zde návštěvník najde i ubytování. „Stačí vlastní spacák a za cenu od padesáti do dvě stě padesáti korun zde můžete přespat. Zatím od jara do podzimu. Trampové mohou přespat v parku zadarmo, pouze za nějakou výpomoc. Třeba za naštípání dřeva,“ říká kastelán.

Zámek Stránov

Původně gotický hrad poblíž Mladé Boleslavi získal v roce 1917 bývalý ředitel a později prezident Škodových závodů Josef Šimonek od Valdštejnů.

Šimonkové vlastní ještě hrad Housku a zámek Lobeč, které jim byly začátkem devadesátých let vráceny. Stránov získali až jako poslední.

V padesátém roce Šimonkové o zámek přišli, vzali jim ho komunisté. Objekt využívali asi pět let jako své školicí nebo rekreační středisko esenbáci. Podle místních tu po nich přebývaly krátce také jeptišky a potom až do roku 2003 zde byl dětský domov a zemědělské družstvo. Právě děti zanechaly na zámku svou nesmazatelnou stopu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.