Takhle se hubne ve světě: Místo másla olivový olej!
Celý vyspělý svět je posedlý hubnutím a různé národy mají své triky, jak si udržet štíhlou postavu.
Zkuste se inspirovat jinde v Evropě nebo se poohlédněte, jak se hubne za oceánem.
Japonci jedí malé porce
Bez nadsázky lze říct, že tradiční japonská strava je ve své podstatě ideální dieta. Kuchyně tohoto ostrovního národa je plná ryb, plodů moře, zeleniny a rýže. Japoncům tak k udržení štíhlé postavy vlastně stačí, aby odolali svodům tučné »západní« kuchyně. Nejdůležitější pravidlo v Japonsku je hara hachi bunme neboli jíst jen do polosyta. Japonské nádobí je malé, aby si člověk nemohl naložit příliš velkou porci. Asiaté navíc jedí hůlkami, jimiž lze nabrat jen malé kousky. Proto jídlo trvá déle a člověk se cítí rychleji zasycen.
Francouzi milují velké snídaně
V zemi galského kohouta si lidé zakládají na bohatých snídaních. Sice to zní z pohledu českých dietářek zvláštně, ale Francouzky tvrdí, že když se ráno dobře najedí, mají potom během dne menší hlad. Navíc energii, kterou přijmeme ráno, přes den spálíme. Ale když snídani ošidíme, během dne v práci jen sem tam něco sezobneme, večer vyluxujeme ledničku. A to je to nejhorší, co můžeme pro svou postavu udělat.
Španělé sázejí na olej
Španělé (a středomořské národy vůbec) našli způsob, jak jíst tuk a nepřibírat. A to díky olivovému oleji. Smaží na něm, používají ho na zeleninu, a dokonce si ho i kapou na chleba. Spotřeba másla a jiných živočišných tuků je ve Středomoří mnohem nižší než ve zbytku Evropy. A na postavách je to rozhodně vidět.