Na Česko se žene epidemie prasečí chřipky! PRVNÍ OBĚŤ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Na Česko se žene epidemie prasečí chřipky! PRVNÍ OBĚŤ!

Virus prasečí chřipky má v letošní sezoně v Česku již jednu oběť. Ti, co se nechali očkovat, by měli být podle lékařů chráněni.
Virus prasečí chřipky má v letošní sezoně v Česku již jednu oběť. Ti, co se nechali očkovat, by měli být podle lékařů chráněni. (Profimedia.cz)

Chřipka opět začíná hrozit Česku! Státní zdravotní ústav hlásí již jedno úmrtí na pandemický typ A(H1N1), přezdívaný prasečí (či mexická) chřipka.

A v nemocnici v Hradci Králové je od vánočních svátků hospitalizován další pacient (54) s těžkým průběhem nemoci! V Evropě je přitom situace ještě mnohem horší – v sousedním Německu mají již tři oběti a ve Velké Británii přes tři stovky těžkých případů chřipky!

Zatím jediný nahlášený pacient s komplikacemi chřipky leží ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové s oboustranným zápalem plic. „Jde o chřipku, stav pacienta je stabilizovaný. Více informací nemám oprávnění zveřejnit,“ uvedl pro Aha! Zdeněk Tušl, lékařský náměstek ředitele nemocnice.

Jinak je u nás v tuto chvíli situace podle odborníků relativně klidná. „V Česku bylo již jedno úmrtí v listopadu, takže jsou to spíše signály, že se k nám chřipka blíží,“ říká doktor Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu. Epidemii ale můžeme čekat velmi brzy! „Podle údajů z České republiky a především Evropy lze uvažovat o nejbližších týdnech – druhé polovině ledna, začátku února,“ předpovídá Kynčl.

Nyní se tak na nás žene další vlna pandemické prasečí chřipky, která nás zasáhla loni! Podle ministerstva zdravotnictví jí a jejím komplikacím tehdy podlehlo v Česku 102 lidí, ve světě bylo obětí přes 18 tisíc! „Představit si to můžete jako běžnou chřipku v letech minulých, kdy také epidemie probíhala.

Trvalo to pár týdnů a onemocněly jí statisíce lidí. Něco podobného lze v Evropě očekávat v nejbližších týdnech. Na Západě a především ve Velké Británii to již začalo, včetně určitého počtu těžkých případů,“ konstatuje Kynčl.

Další nepříjemnou zprávou je, že komplikovaný průběh onemocnění není ničím neobvyklým. „Přestože pandemický virus je relativně mírné onemocnění, tak u části pacientů je schopen vyvolat velmi těžké onemocnění nebo i smrt,“ dodává Kynčl.

MUDr. Jan Kynčl: Viru zatím nemutuje!

Kdo se tuto sezonu nechal naočkovat proti chřipce, tak je chráněn komplexně vůči tomu, co v tuto chvíli po Evropě cirkuluje. To říká v rozhovoru pro Aha! MUDr. Jan Kynčl, PhD., ze Státního zdravotního ústavu.

Jaké typy chřipky se u nás nyní vyskytují?

„Dominantně je to typ A. V rámci tohoto typu se jedná především o onen takzvaně pandemický kmen (tedy prasečí chřipku – pozn. red.). Použil jsem termín takzvaně pandemický, protože on se postupně stává sezonním.“

Co tím přesně míníte?

„Na začátku se objeví něco nového a to způsobí pandemii, protože k tomu jsou všichni lidé vnímaví. Nemají protilátky, mohou onemocnět. Pokud jste ale měli chřipku v loňské sezoně, tak v letošní ji s vysokou pravděpodobností mít nebudete, protože jde o tentýž virus; nezměnil se. Rozdíl je i v tom, že na pandemii se připravovala samostatná pandemická vakcína, proti jednomu konkrétnímu viru. Kdežto v rámci sezonní vakcíny jsou již její součástí tři kmeny, dvě áčka a jedno béčko. Tedy to, co běžně sezonně cirkuluje.“

Jak to tedy se současným pandemickým kmenem prasečí chřipky dopadne?

„Zatím vše naznačuje tomu, že vytlačí či nahradí jeden z áčkových kmenů a pro budoucí léta se bude jen drobně vyvíjet.“

Proto se tedy musí vyrábět každý rok nová vakcína a musíme se nechat znovu očkovat?

„Přesně tak. Kmen má každoročně své drobné genetické změny, proto má vakcína efekt v zásadě jen na rok.“

Může ještě pandemický kmen chřipky zmutovat?

„Až na naprosté výjimky je pandemický virus stabilní.“

A objevuje se nyní nějaký nový pandemický kmen?

„Jednoznačně: ne.“

Mají se chřipky obávat i očkovaní lidé?

„Ne. Kdo se letošní sezonu nechal naočkovat, je komplexně chráněn.“

Přečtěte si
glumik
6. 1. 2011 • 11:48

MÍSTO 7,5 MIL. ZEMŘELO CCA 18500 LIDÍ...

glumik
6. 1. 2011 • 11:47

OPĚT LŽI A NESMYSLY VIZ. ČLÁNEK AHA Z 29.4.2009 Onemocní 1,5 miliardy lidí, 7 milionů jich zemře! PRAHA – Až 7 milionů lidí! Tolik obětí by si podle odhadů odborníků ze Světové zdravotnické organizace (WHO) mohla vyžádat pandemie prasečí chřipky,...

212809
6. 1. 2011 • 08:22

Asolutní souhlas. Je to zbytečá panika

bobina
6. 1. 2011 • 05:28

to je celý vtip. Zblbnout lidi natolik,aby to vypíchali a aby se toho nakoupeného sajrajtu zbavili. Je až nechutné,k čemu se v rámci lživých informací uchylují. Každý rok chřipka mutuje,letos ne,tedy ta vakcína se na ní výborně hodí. Škoda jen,že se nechá oblbnout takové množství lidí a nechá do sebe nacpat takový sajrajt.Chřipka tu je,byla a bude,a vždy na ní pár lidí zemře. Je to přirozený koloběh a ani očkování tomu nezabrání.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.