Chřipka v Česku - Prasečí a nově i ptačí! ZMUTUJÍ?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Chřipka v Česku - Prasečí a nově i ptačí! ZMUTUJÍ?!

Už i v pražských tramvajích můžete potkat lidi, kteří se chrání rouškou.
Už i v pražských tramvajích můžete potkat lidi, kteří se chrání rouškou.  (Aha! – Martin Pekárek)

Česko je na prahu první vlny chřipkové pandemie prasečí chřipky! Tvrdí to spolutvůrce nemocničních pandemických plánů primář Václav Chmelík. Počty nově nakažených stoupají ne po jednotlivcích týdně, ale po desítkách!

Minulý týden přibylo 37 nemocných a tento týden 43. Včera navíc hygienici potvrdili výskyt ptačí chřipky na jihu Čech. A situace se lepšit nebude. Kolem Vánoc propukne epidemie sezonní chřipky...

První Čech onemocněl prasečí chřipkou koncem května, nyní je evidováno 394 nemocných. Jedna chronicky nemocná pacientka (†31) nemoci podlehla a muž (30) leží druhý týden ve vážném stavu v karlovarské nemocnici. V posledních dnech ale virus útočí zejména na mladé a zdravé lidi, např. studenty českobudějovického a táborského gymnázia.

„Tato forma chřipky postihuje zdravé kategorie obyvatelstva, v tom se liší od chřipky sezonní,“ popsal přední český epidemiolog profesor Roman Prymula. Prasečí chřipka podle něj postihuje nejčastěji lidi od 24 do 45 let. „V řadě případů umírá jedinec, který je jinak zcela zdráv,“ dodal Prymula s odkazem na případy ze zahraničí.

Nemocných s chřipkou bude dál přibývat, zejména kolem Vánoc, kdy se v Česku očekává epidemie sezonní chřipky. „Objevuje se pravidelně kolem Vánoc a na přelomu roku,“ potvrzuje epidemiolog Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu.

V Česku je i ptačí chřipka!

Hygienici navíc včera potvrdili, že v Dubné na Českobudějovicku se objevil virus ptačí chřipky. „V chovu určeném na rozmnožování kachen divokých pro příští rok byl zjištěn nízkopatogenní virus,“ potvrdil František Kouba, ředitel Krajské veterinární správy v Českých Budějovicích. Veterináři musejí zlikvidovat 280 kachen.

Existuje riziko, že zmutuje se smrtícím virem prasečí chřipky? Podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta ne. „Není důvod k panice. Vysoká infekce by se musela objevit u zvířat i lidí,“ uklidňuje Vít. Nemoc se u nás naposledy objevila v roce 2006 a 2007.

Jak se chřipka přenáší?

Hlavní cestou přenosu chřipky z člověka na člověka je kapénková infekce. Nejnebezpečnější je úzký kontakt (do 1 metru) s infi kovanou osobou nebo přímý kontakt s infikovaným místem (sáhnutí např. na madlo v autobuse) a následným kontaktem se sliznicí obličeje. Jak jsme již včera informovali, i v Česku lidé skupují v lékárnách roušky. A už s ústenkou vyrazili i na ulici.

Jak se chránit
  • Obličejová rouška – nepřiléhá těsně k obličeji, je používána k zabránění šíření kapének z úst nebo nosu nemocného, zejména při kašli a kýchání. Rouška kryjící nos i ústa poskytuje jen velmi nízkou ochranu před aerosolem.
  • Respirátory – doléhají těsně na obličej a mají schopnost odfiltrovat velmi malé částice (aerosol), které můžete vdechnout. Respirátory se nedoporučují dětem a mužům s vousy, protože to nezaručuje dostatečnou těsnost masky.
  • Desinfekční přípravky – doporučovaným preventivním opatřením je i mytí rukou. Alternativou jsou tzv. virucidní desinfekční prostředky.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.