Onemocní 1,5 miliardy lidí, 7 milionů jich zemře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Onemocní 1,5 miliardy lidí, 7 milionů jich zemře!

 (: ara)

PRAHA – Až 7 milionů lidí! Tolik obětí by si podle odhadů odborníků ze Světové zdravotnické organizace (WHO) mohla vyžádat pandemie prasečí chřipky, která teď řádí na celém světě. Celkem by měla napadnout více než 1,5 miliardy lidí!

Odborníci tvrdí: Virus se nedá zadržet!

„Smrtící virus prasečí chřipky, který se objevil v Mexiku, se už nedá zadržet. Musíme se zaměřit na oslabení důsledků šíření viru,“ řekl včera pro televizi BBC představitel WHO Keidži Fukuda poté, co bylo zvýšeno riziko na čtvrtý stupeň ze šesti.

Po 41 letech tak světu hrozí další velká pandemie. V každém století byly tři, a to pravidelně od 16. století každých deset až padesát let. Podle expertů to tak bude i nyní. Ve 20. století proběhly tři velké pandemie:

● Španělská chřipka (1918 – 1920) až 50 milionů mrtvých
● Asijská chřipka (1957 – 1958) až 20 milionů mrtvých
● Hongkongská chřipka (1968 – 1969) až 1 milion mrtvých

Obávaná prasečí chřipka, která propukla v Mexiku, by tedy mohla být první velkou pandemií 21. století. Předpoklady pro to má – virus je agresivní mutací virů ptačí, prasečí a lidské chřipky, šíří se z člověka na člověka a náš organismus si s ním neumí poradit. A vypadá to, že virus, kterému v Mexiku podlehly téměř dvě stovky lidí a který byl potvrzen v USA, Španělsku, na Novém Zélandu i v Izraeli, se bude šířit dál...

Virus se dostal do vzduchu už i ve Švýcarsku. Ve vlaku tam vybuchla přepravka s virem, který byl převážen do výzkumné laboratoře.

Pandemický plán ČR Tohle se bude dít, pokud u nás nákaza propukne

PRAHA – Prasečí chřipka se šíří velmi rychle. Nebezpečí je o dost vyšší, než když před třemi lety řádila ptačí chřipka! „Světová zdravotnická organizace (WHO) hodnotí nebezpečí stupněm čtyři ze šesti především proto, že přenos infekce je možný z člověka na člověka, což u ptačí chřipky nebylo,“ řekl předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

Už v pondělí oznámily pražské nemocnice Bulovka a Motol, že vyšetřují tři české občany s podezřením na onemocnění prasečí chřipkou. Nemoc se u nich naštěstí nepotvrdila. Je ale jen otázkou času, kdy se agresivní virus rozšíří i u nás. „V Česku naštěstí nejsou příznivé podmínky pro šíření infekce jako v Mexiku, kde je obrovská koncentrace obyvatel. V USA, kde se také objevila řada případů, jsou počty infikovaných také výrazně menší,“ tvrdí přednostka infekčního oddělení nemocnice na Bulovce Vilma Marešová.

Jak se bude postupovat:
● zavedení varovných a informativních opatření
● identifikace a izolace viru
● vývoj pandemické vakcíny (trvá až 3 měsíce), dostaly by ji prioritně lidé z potravinářství, zdravotníci a vojáci
● zamezení šíření viru
● zabezpečení léčby nemocných
● zabezpečení pohřbívání mrtvých
● minimalizace dopadu na každodenní život
● minimalizace ekonomických ztrát

Virus je zákeřnější než obyčejná chřipka

PRAHA – Obyčejné viry, které způsobují lidskou chřipku, napadají hlavně oslabené jedince, seniory a děti. Jenže virus prasečí chřipky, stejně jako jiné viry, které v minulosti způsobily světovou pandemii, si nevybírají.

Nejvíce ohroženou skupinou jsou odolní jedinci mezi 25 a 45 lety. Při pandemii totiž podle názoru odborníků dochází k tomu, že mladý organismus s velmi dobře fungujícím imunitním systémem zareaguje na neznámý virus přehnaně. Silná imunitní reakce pak organismus paradoxně zahubí...

Prasečí chřipka? Zemědělci zuří

PRAHA – Chovatelé prasat protestují proti názvu prasečí chřipka. Bojí se totiž, že lidé přestanou kupovat vepřové. Jejich volání vyslyšela včera Evropská komise a začala používat termín »nová chřipka«. Izrael se zase přiklání k názvu mexická chřipka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.