Cukr, káva, alkohol... To všechno zdraží! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Cukr, káva, alkohol... To všechno zdraží!

Fotografie
Fotografie (internal)

Tvrdý alkohol, cukr a káva začátkem roku zdraží. Zatímco u alkoholu za to může vyšší cena potravinářského lihu a elektřiny, u kávy a cukru vysoká cena na burzách. Včera se tak cukr dostal na třicetileté maximum, káva je nejvýš za 13,5 roku.

„Ceny potravinářských komodit rostou v poslední době kvůli silné poptávce, napjaté nabídce a spekulativním nákupům fondů,“ zdůvodnili analytici.

Zdražení se týká i alkoholu. Největší domácí likérka Stock Božkov zvýší ceny asi o pět procent. Ústecká firma Granette, která vyrábí třeba Starou mysliveckou, zdraží v průměru o deset procent. „Bude se pohybovat od pěti procent výš, záleží na tom, jak velký je podíl zdražených surovin,“ uvedl mluvčí likérky Josef Vejlupek. „Nebudeme zdražovat hned po Novém roce, protože etikety a další věci mají určitou setrvačnost, ale během prvního čtvrtletí to bude,“ dodal.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.