Honzík (3) se narodil zdravý, ale... Život mu změnila zákeřná bakterie! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Honzík (3) se narodil zdravý, ale... Život mu změnila zákeřná bakterie!

Prosinec 2010 - Honzík sedí ve speciálním křesle, které mu pomáhá držet hlavičku.
Prosinec 2010 - Honzík sedí ve speciálním křesle, které mu pomáhá držet hlavičku. (honziksana.estranky.cz)

Lucie Šánová z Nové Bystřice na Jindřichohradecku čekala před třemi lety s manželem druhé miminko. Už měli holčičku Michalku a těšili se na malého Honzíka. Naprosto zdravého chlapečka si ale užili jen prvních třináct dní jeho života. Pak Honzík dostal křeče, přestal jíst, měl zástavy dechu. Lékaři zjistili, že prodělal devastující zánět mozkových blan a mozku a možná nepřežije.

Meningoencefalitidu vyvolala zákeřná bakterie E. coli, která Honzíkův život navždy poznamenala. Bakterie si miminko »našla« zřejmě hned po porodu. „První týdny byly kritické. Lékaři nevěděli, jestli přežije. Později nám řekli, že s největší pravděpodobností bude těžce mentálně retardovaný, ležící a navíc možná s postižením zraku nebo sluchu. V půlroce měl za sebou navíc čtyři operace hlavičky,“ popsala paní Lucie.

Zánět totiž způsobil, že se Honzíkovi mozkomíšní mok hromadil v hlavičce a ta se začala zvětšovat. Lékaři při poslední operaci chlapci zavedli z hlavy do břišní dutiny hadičku, která přebytečný mozkomíšní mok odvádí pryč. Honzík se tak domů k starší sestřičce dostal až po půlroce od narození.

„Nejhorší bylo, že se nás lékaři ptali, jestli si ho s takovým postižením chceme vzít domů. Nás by ani nenapadlo, že bychom ho dali do ústavu. Děti přece nejsou zboží se zárukou. Honzíka nám tehdy předali. Dveře nemocnice se zavřely a my nevěděli, co si počít dál. Nikdo nám neporadil,“ vzpomíná paní Šánová.

Uběhly tři roky a je jasné, že z Honzíka nikdy nebude kluk, který bude chodit do školy, běhat s kamarády a prožívat první lásky. „Mentálně ustrnul na úrovni půlročního miminka. Nevyvíjí se ani pohybově. Téměř neudrží hlavu, musíme ho krmit, nemluví. Denně má epileptické záchvaty,“ vypráví maminka Lucie.

Péče o syna je náročná i finančně. Speciální polohovací kočárek vyjde na 80 tisíc, židlička ke stolu je o deset tisíc dražší. Pojišťovna proplácí jen část. Pro rodiče je chlapeček velkou starostí, ale i radostí. „Má nás rád, i když nedokáže rozlišit, kdo je máma a kdo táta. Je velmi spokojený a klidný.

Prostě jen tak leží, těší se, až ho obejmeme, usmívá se a je s námi. Život s postiženým dítětem není neštěstí,“ dodala paní Lucie. Více o Honzíkovi a jeho příběhu najdete na www.honziksana.estranky.cz.

Leden 2008 - Jako miminko prodělal čtyři operace hlavy.

Srpen 2009 - Chlapeček se rád usmívá.

Honzíkova maminka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.