UNIKÁTNÍ REPORTÁŽ Manželský pár Jaroslav a Růžena B. uloupil za 15 let v Německu 50 milionů korun! Loupit vyráželi z tohoto domku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

UNIKÁTNÍ REPORTÁŽ Manželský pár Jaroslav a Růžena B. uloupil za 15 let v Německu 50 milionů korun! Loupit vyráželi z tohoto domku!

Manželé se synem žili v bývalé obecní pastoušce, kterou koupili a zrekonstruovali.
Manželé se synem žili v bývalé obecní pastoušce, kterou koupili a zrekonstruovali. (pro Aha! – Marek Hofman, ČTK)

Čeští Bonnie a Clyde, kteří patnáct let přepadávali německé banky a připravili je v přepočtu o 50 milionů korun, pocházeli z malé jihočeské vísky Dubenec na Českobudějovicku. Zatímco německá policie a bankéři prožívají z jejich pátečního zastřelení při přepadení banky v německém Karlsruhe extázi, téměř vylidněný Dubenec žil celý víkend svým tichým stereotypem. Jen z branky u domku zločinců zmizela jmenovka.

Jaroslav (†40) a Růžena (†38) B. tu bydleli patnáct let, tedy přesně dobu, po kterou po nich kriminalisté v Německu od jejich prvních loupeží pátrali. O jejich dobrodružném »podnikání« tu až dosud nikdo neměl tušení.

„Nikam nechodili, nedružili se. Divné bylo, že nepracovali, ale měli z čeho žít. On říkal, že jezdí do Německa, tak si všichni mysleli, že tam vydělává,“ řekli Aha! sousedé lupičů. O Jaroslavovi se prý říkalo, že v Německu pracuje jako makléř. Teď si však místní nejvíce povídají o tom, kam mohli těch uloupených 50 milionů dát.

„Žili skromně, nenápadně, ničím nevynikali, nestřídali auta, a ani jejich dům není luxusní,“ přemítali muži odvedle.

„Žili nenápadně a skromně,“ říkají sousedé.

Nenápadný je prý i syn lupičů Michal (20). Když se před patnácti lety zabil jeho vlastní otec při autonehodě a matka se seznámila s Jaroslavem, začala série přepadení bank v Karlsruhe, Mannheimu a v jižním Falcku v Německu.

„Michal dříve randil s dívkou z vedlejší vesnice. Moc se ale nikde neobjevoval. Nechodil do hospody, tancovat ani pařit,“ dodávají lidé.

Michal byl včera doma. O tom, co se stalo s jeho rodiči, odmítl hovořit. „Mluvit o ničem nebudu. Policie mi to zakázala,“ reagoval stručně.

Ještě v pátek byla na brance jména majitelů domu. Teď už jsou pryč...

Není divu, čekají ho krušné chvíle. Nejenže se bude muset vyrovnat s tím, že jeho matka a otčím jsou po smrti, ale musí počítat i se zájmem policie. Ta bude určitě zjišťovat, zda o přepadeních něco věděl. Kriminalisté se také začnou zajímat o osud uloupených desítek milionů.

Nelze vyloučit, že mladík také o všechno, co má, nyní přijde. Podle včerejšího německého Bild am Sonntag však syn neměl o údajné kriminální činnosti své matky a nevlastního otce tušení. „Vždycky mi říkal, že je bookmaker na sportovní sázky,“ řekl Bildu mladík. Nevěděl prý ani to, že rodiče v pátek odjeli do Karlsruhe. Řekli mu, že pojedou za přáteli do Prahy.

Kliknutím zvětšete

Vyloupili asi 20 bank

Německá policie český pár podezírala, že má na svědomí krádeže a loupeže asi ve dvaceti bankách. Jistotu, zda jde skutečně o pachatele všech dvaceti loupeží, bude mít až po testech DNA.

Při posledním přepadení zemřeli

Manželé přepadli v pátek banku v centru Karlsruhe. Dovnitř vtrhli ozbrojeni pistolemi, maskovali se parukami, brýlemi a čepicemi. Odnesli si zhruba 10 tisíc eur (asi 252 tisíc Kč). Jeden ze zaměstnanců ale zalarmoval policii. Při útěku Češi vystřelili a zasáhli policistku (28), které těžce poranili nohu.

Německá policie střelbu opětovala a Josefa smrtelně poranila. Jeho partnerka pak podle vyšetřovatelů nejspíš spáchala sebevraždu, když se sama střelila do úst.

Lupiči na záběrech bezpečnostních kamer.

Byli gentlemani

Říkali jim »lupičigentlemani«, protože při útocích vystupovali velmi zdvořile a za loupeže se obětem dokonce omlouvali. Přesto je policie považovala za velmi nebezpečné. Pokaždé totiž hrozili zbraní.

Česká policie případ neřeší

Případem se zatím zabývá výhradně německá policie. „Trestná činnost se stala na jejich území. U nás se dosud podobný případ, kde by bylo podezření, že ho mohli spáchat oni, neobjevil. Takže pokud nás německá policie z nějakého důvodu nepožádá o spolupráci, nebudeme se na vyšetřování loupeží podílet,“ sdělila včera Aha! mluvčí Dagmar Bednarčíková.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.