Největší milovníci sněhu ze zoo! ...a ti, kterým akorát leze na nervy... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Největší milovníci sněhu ze zoo! ...a ti, kterým akorát leze na nervy...

Medvěd lední - Jen málokteré zvíře si sněhu užívá tak jako lední medvěd. Válel se ve sněhu, koupal se v promrzlé vodě a poté se znovu labužnicky povaloval v bílé pokrývce.
Medvěd lední - Jen málokteré zvíře si sněhu užívá tak jako lední medvěd. Válel se ve sněhu, koupal se v promrzlé vodě a poté se znovu labužnicky povaloval v bílé pokrývce. (Aha! – Petr Novotný)

Českou republiku ovládla nelítostná zima a krajinu zasypal sníh. Jak mrazy zvládají zvířata v zoologických zahradách? Navštívili jsme pražskou zoo a přesvědčili se na vlastní oči!

„Představa, že všechna zvířata jsou schovaná, či že zoo je dokonce uzavřená, je naprosto mylná. Zvířata většinou s nadšením vítají čerstvý sníh, s chutí se v něm válejí a hrají si s ním. A to nejen takoví rodilí otužilci, jako jsou lachtani nebo velbloudi, ale i teplomilní sloni, plameňáci a mnoho dalších. A to je potom podívaná,“ prozradila nám před prohlídkou mluvčí pražské zoo Jana Ptačinská Jirátová.

Nosál červený

I tento nosál zimu miluje a spokojeně řádí na stromech. Při pohybu v korunách stromů mu rovnováhu pomáhá udržet dlouhý ocas. Jeho akrobatické kousky berou dech.

Vlk eurasijský

Vlci během naší návštěvy netrpělivě vyhlíželi oběd. Když se jim za pár minut dostalo žrádla, byli spokojení. Ani vlkům tuhá zima nevadí. Izolační schopnost vlčí srsti je tak dobrá, že na vlkovi dokonce ani netaje sníh. Vlci mají huňatý ocas, který v zimě používají jako přikrývku.

Kozorožec kavkazský

Kozorožci sníh vítají. A vůbec jim nevadí, že mají ledové nánosy na rozích. Skáčou, hrabou, rohy se šťourají v závějích. A hlavně sníh co chvilku ochutnávají.

Makak magot

Tento makak, který byl ve výběhu s kozorožci, si to právě štrádoval ke krmelci. Přestože je oproti kozorožcům výrazně menší postavy, u žrádla se odbýt nenechal a kozorožce od jídla odehnal!

Pelikán kadeřavý

Přestože pelikánům jejich rybníček téměř zamrzl, jak je vidět, vůbec jim to nevadí. Většina z nich nerušeně stojí a občas ponoří zobák do děr v ledu. Další pelikáni jen korzují a pozorují okolí.

Tygr ussurijský

I když měl prý tygr první dny ze sněhu radost, později ho elán opustil. V době naší návštěvy sice nebyl zalezlý v teple, ale toulal se po výběhu s trochu naštvaným výrazem.

Slon indický

Zato na slonovi bylo evidentně vidět, že mu zima dost vadí. Ve svém výběhu se zdržel jen krátkou chvíli, prošel se a znuděně odkráčel do svého přístřešku.

Kdo před zimou ze zoo zmizí?

„Samozřejmě jsou tu i tací jedinci, kteří musejí mít v zimě možnost ohřát se v teplé ubikaci. Proto například žirafy nenajdete na sněhu, ale v pavilonu Africký dům. A pokud některým zvířatům neposkytne teplý koutek jejich expozice, musíme je včas přemístit do vyhřívaného zimoviště.

To se naštěstí týká dnes už jen naprosté menšiny zvířecích obyvatel zoo, především papoušků a dalších exotických ptáků a například i dikobrazů,“ říká mluvčí pražské zoo Jana Ptačinská Jirátová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.