Topil se na školním výletě - Ochrnutý Filip dělá pokroky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Topil se na školním výletě - Ochrnutý Filip dělá pokroky!

Filip se svou maminkou Martinou Němcovou.
Filip se svou maminkou Martinou Němcovou. (pro Aha! – Marek Hofman)

Filip Němec (16), který se ve svých osmi letech topil na školním výletě a zůstal ochrnutý ve stavu bdělého kómatu, dělá obrovské pokroky. Už není jen »živou mrtvolou«, ale dokáže prý i pořádně pozlobit. I tak by ale jeho rodiče vysouzených 15 milionů hned vyměnili za zdraví svého syna!

Život Filípka se změnil na školním výletě v roce 2003. Začal se topit v rybníce a kvůli nepozornosti učitelů ho vytáhli až po 15 minutách. Prodělal klinickou smrt a zůstal těžce postižený. Poté, co Filipovi rodiče vysoudili na škole, která nesla odpovědnost za úraz, 15 milionů korun, se přestěhovali z Cizokrajova do Českých Budějovic. Tady chlapec navštěvuje pravidelně stacionář, díky kterému dělá v poslední době obrovské pokroky.

„Je úžasné vidět, že syn, který byl totálně apatický a vlastně jen ležák, zcela jistě přemýšlí, svým způsobem komunikuje, umí se i radovat a také dělá »naschvály«,“ říká s úsměvem jeho maminka Martina Němcová. Když prý Filip něco nechce, dá to najevo. Když má dobrou náladu, umí se radovat. „Nikdy to nebude takové, že by se o sebe sám postaral, že by začal komunikovat běžným způsobem či si sám došel na záchod. Ale nebude to už »živá mrtvola«, jak to vypadalo zezačátku,“ tvrdí žena.

Rodina si podle ní prošla doslova peklem. Poté, co vysoudili peníze, lidé začali závidět. „Ale není co. Klidně bych zdraví svého dítěte okamžitě s někým vyměnila za tu sumu,“ říká matka.Za vysouzené peníze zatím rodina pořídila bezbariérový byt, velká část peněz padla na léčbu.

„Ale většinu peněz máme, a až to situace trochu umožní, chtěli bychom postavit domek, kde by byla zahrádka a který by byl přizpůsoben našim potřebám. Také chci předávat své zkušenosti jiným rodičům, kteří mají podobný osud jako my,“ plánuje Martina Němcová.

I když si nikdy prý nepředstavovala svůj život takto, dnes je i za tak krutou zkušenost osudu vděčná. „Poznáte, kdo je skutečně kamarád a přítel a co je v tomto státě možné a nemožné. Chci jen, aby můj syn měl důstojný život,“ dodala matka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.