Medvědice po nevydařeném porodu - Cora baští ryby, hovězí a mrkev | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Medvědice po nevydařeném porodu - Cora baští ryby, hovězí a mrkev

Medvědice Cora je v opuštěné expozici smutná.
Medvědice Cora je v opuštěné expozici smutná. (pro Aha! – Zoo Brno)

Lední medvědice Cora, která minulý týden v brněnské zoo usoudila, že její novorozená mláďata nejsou životaschopná a pozřela je, je od soboty opět ve svém výběhu a nabírá nové síly.

Z porodního brlohu vyšla ven podle zoologa Jiřího Vítka bez komplikací. Zhruba čtrnáct dnů nic nejedla, a tak jí nyní ošetřovatelé sytí dobrotami. Dávky ale musí zvyšovat postupně, aby si její žaludek zvykl. „Dostává hlavně vařené makrely, sledě a hovězí maso,“ dodal Vítek.

Občas si Cora smlsne i na mrkvi a jablku. Zatím je ve výběhu sama, ale už příští týden by se k ní měl přidat její druh, medvěd Umca. „Na úterý máme objednaný jeřáb, abychom ho v bedně přepravili zpět do expozice. Umca váží kolem 450 kg,“ řekl Vítek.

Setkání by nemělo být podle něj nijak vyhrocené, neboť nebyli od sebe odděleni dlouho. Rozhodně to ale nebude žádná velká milostná vášeň. „Na tu je zatím brzo. Časem medvědích námluv je únor a březen,“ objasnil zoolog. V té době Umca vyzná Coře sympatie a touhy jako obvykle frkáním, mručením a bručením a pak se pustí do plození nových potomků.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.