DEREGULACE NÁJEMNÉHO 2011 – 2012: O nájmy se budeme soudit | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

DEREGULACE NÁJEMNÉHO 2011 – 2012: O nájmy se budeme soudit

Fotografie
Fotografie (internal)

Od příštího roku čeká naše peněženky další šok! Dvě třetiny nájemníků totiž začnou platit deregulovanou částku za nájemné. A jestli se na ní nedohodnou s majitelem bytu, takzvané místně obvyklé nájemné předepíše soud. V úterý to odsouhlasila vláda v rámci novely občanského zákoníku.

Deregulace nájemného od 1. ledna 2011 se dotkne asi 400 tisíc bytů a jejich nájemci pak budou muset oproti letošku sáhnout do peněženek pro tisícikoruny navíc – pro slabší sociální skupiny, jako jsou třeba důchodci či nezaměstnaní, by taková změna mohla být likvidační. Spořivá vláda je ale nesmlouvavá.

„Upravuje se tím nevyvážený vztah mezi nájemníky a pronajímateli,“ řekl po jednání vlády suše premiér Petr Nečas (ODS). Dočasně si mohou oddychnout alespoň obyvatelé Prahy, krajských měst (s výjimkou Ostravy a Ústí nad Labem) a větších měst ve Středočeském kraji. Úplná deregulace je totiž čeká až od roku 2012.

Co je »místně obvyklé nájemné«?

Tuto částku předepíše soud nájemníkovi a pronajímateli, kteří se na novém deregulovaném nájmu nebudou moci dohodnout. Bude přitom vycházet z cenových map, které mají být připraveny v únoru příštího roku – ty mají kromě polohy či rozlohy bytu započítat například i jeho vybavení, či zdali je zrekonstruovaný. Už nyní se ví, že půjde o výrazně vyšší částku, než lidé platí nyní, která bude sice nižší než tržní nájemné, ale bude se mu přibližovat. Výsledek? Někdy až několikanásobně vyšší výdaje za bydlení.

I takhle by to mohlo vypadat!

Od roku 2012 by mělo být nájemné úplně deregulováno ve všech městech včetně těch krajských. Dosáhnou-li nájmy těch současných tržních, máme se na co těšit! Tady jsou některé příklady.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.