RAKOVINA PRSU - 40 procent žen nemá dobrou léčbu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

RAKOVINA PRSU - 40 procent žen nemá dobrou léčbu

S podezřelou bulkou běžte hned k lékaři.
S podezřelou bulkou běžte hned k lékaři. (Profimedia.cz)

S šokujícími čísly včera přišli onkologové: moderní biologickou léčbu dostává v Česku jen asi 60 % žen s rakovinou prsu z těch, které by ji dostat mohly. Na špičkovou léčbu 40 % takových žen jednoduše nezbývají peníze. U rakoviny tlustého střeva a konečníku je moderní léčba dostupná jen pro polovinu pacientů!

„V dané ekonomické situaci nemůžeme léčit všechny pacienty podle nejlepších výzkumů vědy. To nemůže žádný stát na světě. U některých typů nákladné léčby však existuje v ČR prokazatelně podléčenost,“ uvádí profesor Jiří Vorlíček, předseda České onkologické společnosti.

Náklady na nejmodernější protinádorové léky činí ročně asi 2,2 miliardy, pokud by byly ordinovány všem potřebným, náklady by stouply na téměř 6 miliard Kč.

Pokud léčbu lékař nezahájí právě kvůli penězům, i když by měl, vystavuje se riziku. „Lékař se pak vystavuje soudnímu postihu za vědomé poškození pacienta,“ dodal Vorlíček. Ne vždy jsou však na vině peníze. U některých pacientů použití terapie nedovoluje zdravotní stav, nebo nechtějí dojíždět za léčbou do vzdáleného centra. Všeobecná zdravotní pojišťovna, s níž mají onkologové největší potíže, ale oponuje. „Ubezpečujeme klienty, že proplatíme potřebnou léčbu včetně té nejnáročnější každému pacientovi, který ji potřebuje nebo potřebovat bude,“ říká její mluvčí Jiří Rod. S některými onkologickými centry přitom dosud pojišťovna nepodepsala smluvní dodatky na letošní rok.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.