Černí pasažéři, pozor! Revizor vás může zadržet | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Černí pasažéři, pozor! Revizor vás může zadržet

Fotografie
Fotografie (internal)

Jedete v městské hromadné dopravě bez jízdenky? Pak si dejte velký pozor na revizora. Podle včerejšího rozsudku Nejvyššího správního soudu v Brně vás totiž nově může zadržet a donutit počkat na strážníky, kteří si vás pak převezmou.

Soud včera řešil případ z Plzně, kde se cestující bez jízdenky pokoušel utéct před revizorem z trolejbusu, což vyústilo v násilnou potyčku. Revizor byl za údajný přestupek potrestán, brněnský soud teď ale rozhodl v jeho prospěch. Podle soudu se revizor smí ptát na totožnost člověka bez jízdenky, nesmí ho však nutit doklady ukázat. Má ale právo vhodně ho přimět, aby oba počkali na policii, nebo na služebnu šli sami. Dříve přitom ochota počkat na policii závisela jen na dobrovolnosti cestujícího.

„Sankce vůči černým pasažérům by tak ve své podstatě byly možné pouze vůči cestujícím, kteří by se jim podrobili dobrovolně. Naopak bezohlední a agresivní cestující by žádné negativní následky spojené se svým jednáním nenesli. Jednoduše by totiž z místa odešli,“ zdůvodnil rozsudek soudce Zdeněk Kühn. Vymáhání pokuty přirovnal k postupu restauratéra vůči hostu, který nezaplatil snědené jídlo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.