Lemuři to opravdu umějí rozbalit! Já tak rád trsám! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Lemuři to opravdu umějí rozbalit! Já tak rád trsám!

To, co vypadá jako tanec, je ve skutečnosti lemuří chůze.
To, co vypadá jako tanec, je ve skutečnosti lemuří chůze. (Profimedia.cz, ara)

Jistě si většina z nás vzpomene na slavný animovaný film Madagaskar. Jednou z nejpopulárnějších postaviček tohoto animáku je lemuří král Jelimán, neustále dobře naložený a připravený rozjet pořádnou párty. Jeho taneční kreace rozesmávaly a stále rozesmávají miliony diváků po celém světě. Věděli jste ale to, že jeho pohyby tvůrci filmu skvěle odkoukali od skutečných lemurů, respektive jejich druhu jménem sifaka malý? Takový lemuří taneček se skvěle podařilo zachytit i brit-skému fotografovi Mattu Burrardu-Lucasovi.

Proč lemuři tančí?

O tom, že lemuři rádi a často předvádějí úžasné taneční kreace, vědí zoologové dlouho. Stejně dlouho se ale dohadují, proč to vlastně lemuři dělají. Odpověď je nakonec jednoduchá. Spousta rostlin, jejichž listy lemur konzumuje, roste na stromech doslova pokrytých ostrými trny.

Přeskakování ze stromu na strom tak není možné. A protože lemurovi chápavé končetiny neumožňují plynulou chůzi po čtyřech, ve chvíli, kdy je jeden strom oholen a je třeba přesunout se k jinému, musí k němu lemur doběhnout po zadních. A to je nejjednodušší podivnými přískoky připomínajícími tanec. Takže vysvětlení je nakonec velmi prosté. Prostě »jde o žrádlo«.

Sifaka malý

Sifaka malý, i přes svoje jméno, patří mezi největší druhy lemurů. Tělo má dlouhé 42 – 45 cm, k tomu je ještě třeba přičíst chlupatý ocas dlouhý 56 – 60 cm. Dospělí jedinci váží asi 3,4 – 3,6 kg. Sifaka, stejně jako ostatní lemuři, žije ve skupinkách čítajících něco přes 10 jedinců.

Teritorium takové skupiny je veliké asi 3 – 11 ha. Sifakové se rádi cpou čímkoliv vegetariánským, jsou totiž býložravci. Hlavní složkou potravy jsou tak listy, plody a květy bohaté madagaskarské přírody. Stejně jako ostatní lemuři totiž sifaka patří mezi tzv. endemicky se vyskytující organismus, tedy organismus žijící pouze na jednom omezeném prostoru. Jinde než na Madagaskaru na lemura nenarazíte.

Na »tančící« lemury narazíte na Madagaskaru poměrně často.

Král Jelimán z filmového Madagaskaru.

 

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.