Komunální politici Váňa, Horváth, Novotný: Dostali test od Aha! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Komunální politici Váňa, Horváth, Novotný: Dostali test od Aha!

Žokej Josef Váňa nemá zálibu jen v koních, ale i v komunální politice. V zastupitelstvu v Chyši zasedne už potřetí.
Žokej Josef Váňa nemá zálibu jen v koních, ale i v komunální politice. V zastupitelstvu v Chyši zasedne už potřetí.  (ČTK, Aha! – Dan Černovský, Martin Pekárek)

Ve víkendových volbách do zastupitelstev propadla spousta známých politických tváří. Naopak některé »nepolitické« u voličů bodovaly, a teď budou rozhodovat o osudu svých obcí. Otázka je, jestli na to mají…

Například u sedminásobného vítěze Velké pardubické, žokeje Josefa Váni (58) vlastně není o čem pochybovat – v zastupitelstvu svého bydliště, Chyše na Karlovarsku, už bude potřetí. Také hokejový trenér Alois Hadamczik (58) má před sebou třetí »sezonu« v zastupitelstvu Kravařů u Opavy.

Sjezdařka Zuzana Kocumová (31) pak míří do vedení své obce za Unii pro sport a zdraví »jen« podruhé. Jako amatér tak bude působit možná další »nepolitik«, kontroverzní showman Pavel Novotný (29). Svezl se na modré vlně a za ODS byl zvolen do vedení pražských Řeporyjí.

Také na pražském předměstí, tentokrát v Dubči, si za ODS zkusí politikaření další »zelenáč«, kapitán plzeňské Viktorie Pavel Horváth (35). A aby se občané vyvarovali nepříjemných překvapení a zádrhelů v zastupitelstvu, otestovalo Aha! pro jistotu všechny uvedené pány a dámu ze znalostí komunální politiky!

Otázka č. 1: Kolik obyvatel má obec, do níž jste byl/a zvolen/a?

Chyše – 600 obyvatel (Josef Váňa)Kravaře – 6800 obyvatel (Alois Hadamczik)Liberec – 105 000 obyvatel (Zuzana Kocumová)PrahaDubeč – 2500 obyvatel (Pavel Horváth)PrahaŘeporyje – 3800 obyvatel (Pavel Novotný)(tolerance +/10 % obyvatel dané obce)

Otázka č. 2: Jak často se musí podle zákona scházet obecní zastupitelstvo?

Podle potřeby, nejméně však jednou za 3 měsíce.

Otázka č. 3: Mohou se občané zúčastnit zasedání zastupitelstva?

Ano.

Otázka č. 4: Je počet členů zastupitelstva sudý, anebo lichý?

Lichý, kvůli jednoduššímu hlasování.

Otázka č. 5: Kdo bere vyšší plat, uvolněný, či neuvolněný zastupitel?

Uvolněný komunální politik má výkon funkce jako řádné zaměstnání, základní platový výměr je proto vyšší, například starosta bere minimálně 25 110 Kč. Neuvolněný starosta dostává méně, základ je 8360 Kč. Dále se plat komunálních politiků odvíjí od počtu obyvatel v obci a zastávané funkce. Neuvolnění zastupitelé mohou jen dostat odměnu, pokud jim ji ale odsouhlasí zastupitelstvo. I odměna je závislá na počtu obyvatel.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.