KOMUNÁLNÍ VOLBY: Bodovala místní sdružení a levice! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

KOMUNÁLNÍ VOLBY: Bodovala místní sdružení a levice!

Komunální volby skončily a s nimi i rozdělení více než 62 tisíc křesel v zastupitelstvech po celé zemi. Voliči vyjádřili, že je velké strany nebaví – přes polovinu mandátů totiž získala místní sdružení.

Bilancování pro většinu stran tak bylo více než žalostné. Například ODS, která sice dostala nejvíce hlasů ze všech celostátních stran, totiž oproti minulým »komunálkám« přišla o 1921 křesel. Přes tisícovku zastupitelů pak ztratili komunisté i lidovci. Polepšila si tak jen ČSSD, konkrétně o 252 zastupitelů, a teoreticky také nováčci: TOP 09, která získala pražskou »trofej« a k tomu 1509 míst na radnicích, a Věci veřejné. Ty totiž obhajovaly jen 15 mandátů a letos jich získaly 304. Podle kritiků ale totálně propadly vzhledem k tomu, kolik peněz bylo věnováno kampani…

Brno zůstalo oranžové

U moci se v Brně udržela levice, konkrétně ČSSD. Podle všeho tak i nadále zůstane primátorem Roman Onderka (ČSSD). Na radnici se dostala ještě ODS, TOP 09, komunisté či v »komunálkách« vzkříšení lidovci – se všemi těmito stranami kromě komunistů chce Onderka debatovat o koalici. Tři zastupitele se podařilo »propašovat« i jinde odepsané Straně zelených.

Ostravu pravice nezdolala

Ačkoliv se ODS pokoušela obrátit poměr sil v moravskoslezské metropoli, vítězství opět připadlo ČSSD a na vyhřátém primátorském křesle tak zřejmě zůstane Petr Kajnar. Ten dosud vládl čtyři roky v koalici s ODS. Zda to tak zůstane, či dá přednost jiným partnerům, jako je hnutí Ostravak nebo KSČM, ukáže čas.

Ostravský primátor Petr Kajnar

Foto ČTK, ara

18. 10. 2010, 8:00

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.