Holčička se žlutou tváří, kterou zachránil národ Nikolka Drgová (13): Chci být právničkou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Holčička se žlutou tváří, kterou zachránil národ Nikolka Drgová (13): Chci být právničkou!

Nikole se už daří v životě i ve škole.
Nikole se už daří v životě i ve škole. (Karel Surý, Jan Čada, ara)

Nikolka Drgová (13) ze Šumic na Uherskohradišťsku se narodila v lednu 1997 s neprůchodností jater, lékaři jí dávali rok života. Mnozí si na ni jako na miminko s nepřirozeně žlutou tváří vzpomenou. Na konto Nikolka tehdy přišlo neuvěřitelných 10 milionů korun potřebných na její záchranu. Jak se holčičce daří dnes?

Díky pomoci tisíců lidí a nakonec i pojišťovny mohla Nikolka v květnu 1998 v německém Hamburku na specializované kli-nice absolvovat transplantaci matčina jaterního štěpu. Unikla tak jisté smrti. Více než dvanáct let po nároč-né operaci má usmě-avá a velmi živá a školačka už úplně jiné a příjemnější starosti. Začínají se jí prý líbit kluci, navíc přemýšlí o tom, čím by chtěla být.

„Třeba bytovou architektkou, ale k zahození by nebylo ani být právničkou,“ zasní se. „Už chtěla být špionkou či veterinářkou, docela se to mění. Ale i při nástupu puberty máme z Nikolky radost, dobře se učí, má moc ráda mladšího brášku Olivera (8) a je naprosto zdravá,“ řekla Aha! její maminka Zlata.

Dvakrát ročně musejí sice Drgovi na kontrolu do nemocnice v pražském Motole, ale výsledky testů jsou pořád výborné. „Jen v tělocviku jsem teď měla smůlu,“ ukazuje Nikola na svou ruku, kterou zdobí sádra. „Ale nic to není, naštěstí jen natažené vazy,“ dodává dívka, která měla mít už nějakých dvanáct let pomníček.

Díky solidaritě lidí, maminky Zlaty, dárkyně dvousetgramové jaterní tkáně, která v dětském tělíčku dorostla, ale také umu německých i českých lékařů teď život píše daleko příjemnější příběh dívky ze Slovácka. Ta už má jasno i v tom, kdy se bude vdávat. „To si počkáte, dřív než v sedmadvaceti to určitě nebude...“

Nikolka rok po operaci. Tak si ji pamatuje celý národ.

(jč)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.