Hujer! Strašná smrt! Přímo při natáčení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Hujer! Strašná smrt! Přímo při natáčení!

Václav Lohniský
Václav Lohniský

PRAHA – Nesmrtelný šplhoun Hujer z komedie »Marečku, podejte mi pero«, kterou včera vysílala televize Nova. Ale také třeba docent Chocholoušek v »Jáchyme, hoď ho do stroje« či Smrťák z pohádky »Dařbuján a Pandrhola«.

Včera zářil v Marečku, podejte mi pero

.. Herce Václava Lohniského (†59), který všechny tyhle role ztvárnil, ovšem nakonec stála jeho láska k filmu život! Zemřel totiž přímo před kamerou! Za jakých okolností, víme ale až dnes, když promluvili očití svědci tragické události...

Infarkt, v pořadí již druhý, potkal populárního herce při natáčení filmu »Krakonoš a lyžníci« v Jilemnici, kde hrál postavu finance. Byl sychravý únor a Lohniského čekalo natáčení jeho posledního záběru pro film – sjezd z kopce na lyžích. „Šlapal na kopec, odkud se mělo jezdit. Byla to hromadná scéna, stejně tam nebyl nikdo k poznání, klidně ho tedy mohl zastoupit dublér, ale on to chtěl sjet sám,“ popisuje poslední okamžiky života Václava Lohniského jeden z přímých účastníků natáčení.

„Jak šlapal na kopec, pořádně se vyčerpal. Nebyl už nejmladší a první infarkt mu na zdraví taky nepřidal. Nahoře na kopci u kapličky mu selhalo srdce a klesl k zemi. Než stihla přijet sanitka, byl už mrtvý,“ dodává Lohniského herecký kolega. Hujer alias Václav Lohniský byl však nejen hercem, ale i divadelním režisérem, kterého si často zvali na režírování českých her třeba do Polska. V roce 1959 režíroval i legendární první představení Divadla Semafor »Člověk z půdy« a později působil jako umělecký ředitel dnešního Divadla pod Palmovkou.

31.8.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.