Vláda posvětila rozpočet - Tyhle škrty nás čekají! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vláda posvětila rozpočet - Tyhle škrty nás čekají!

Fotografie
Fotografie (internal)

Do krocení státního dluhu se ve středu pustila vláda premiéra Petra Nečase (ODS). Své jednání protáhla až na dlouhých sedm hodin a o státních financích debatovala do půl jedné do noci. Balík úsporných opatření poslanci nakonec schválili. Dobře pro politiky a státní kasu, špatně pro obyčejné lidi…

 

Jen těžko totiž naleznete někoho, kdo na připravovaných změnách nebude tratit. Nemocní, nezaměstnaní, státní zaměstnanci, lidé s dětmi, ti, kteří si spoří na byt, a spousta dalších totiž státu odvedou víc a naopak od něj získají méně. Rezort financí vedený Miroslavem Kalouskem (TOP 09) by ale měl na konci roku 2011 seznat deficit menší o 65 miliard korun.

Doslova za pět minut dvanáct se podařilo aspoň dočasně zvrátit situaci státním zaměstnancům – ti totiž v úterý v počtu 40 tisíc lidí vyrazili do ulic Prahy protestovat proti snížení platů o 10 procent. Vláda tak ještě platové změny definitivně neschválila, je dokonce možné, že je odloží až na rok 2012…

  • Silnice a dálnice - Úspora státu: 34 miliard korun
    Více než polovinu všech úspor obstará ministerstvo dopravy, které bude muset značně omezit výstavbu nových silnic. Škrtat se bude také na železnici – České dráhy již zrušení několika tratí oznámily.
  • Nezaměstnaní - Úspora státu: 14,3 miliardy korun
    Kdo se rozhodne dát výpověď, bude mít nárok na maximálně 45 % čisté mzdy, to je o 15 % méně než dnes. Lidem bez práce, kteří dostali na odchodu ze zaměstnání odstupné, vznikne nárok na podporu až po jeho vyčerpání.
  • Stavební spoření - Úspora státu: 8 miliard korun
    Nově zavedená daň na státní příspěvek u stavebního spoření ukrojí z každé smlouvy přesně polovinu státní podpory. Další nepříjemnou novinkou bude patnáctiprocentní daň na úroky z naspořených peněz.
  • Státní zaměstnanci - Úspora státu: 7 miliard korun
    Propouštěním a snížením osobního hodnocení se vláda snaží ušetřit další miliardy. O tabulkách mzdových tarifů se ale vláda po demonstraci odborářů bojí mluvit konkrétně a snížení mezd o 10 procent zatím neschválila.
  • Povodňová daň - Úspora státu: 4,6 miliardy
    Naprosto všem zaměstnancům klesne o 100 korun měsíčně sleva na dani. Od snížení daňového zvýhodnění na vyživované dítě ale vláda upustila.
  • Omezení nemocenské - Úspora státu: 4 miliardy
    Dlouhodobě nemocní budou pobírat jen 60 procent základu mzdy. Firmy budou mít povinnost nemocenskou vyplácet tři týdny místo současných dvou.
  • Dávky na děti - Úspora státu: 4,1 miliardy
    Porodné bude vypláceno jen na první dítě a pouze těm, kteří mají menší plat než 2,4násobek životního minima. Klesne i rodičovská a sociální příplatky pro chudé rodiny budou zcela zrušeny.
  • Zdaněné výsluhy - Úspora státu: 1,9 miliardy
    Policistům i vojákům vláda předepsala novou daň ve výši 15 procent na výsluhy za předešlou službu. Daň se prozatím vyhnula jednorázovým odchodným. I politici si stejně vysokou daní zkrátí náhrady.
  • Důchody - Útrata navíc: 13 miliard
    Příští rok vláda navrhla zvýšit důchody o 3,9 procenta. Ne všichni důchodci si ale polepší. Ministři totiž schválili nové zdanění důchodců, kteří pobírají víc než trojnásobek průměrné mzdy.
Kdo je větší spořílek... Kalousek, nebo Janota?

Eduard Janota, exministr financí Fischerovy vlády, spočítal úsporu na rok 2010 na 67 miliard. Současný ministr Miroslav Kalousek jej tak se »svými« 65 miliardami jen ve »válce škrtů« neporazil. Vyšších úspor přitom dosáhl Janota jen díky tomu, že zmrazil důchody a zvýšil o 1 % DPH! To jeho následovník Kalousek ze zákona udělat nemohl, od premiéra Nečase navíc dostal zakázáno zvyšovat přímé daně. Musel tak být při skládání rozpočtu daleko umírněnější…

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.