Roman Pospíšil je po pádu z koně na vozíku: Pomáhá mu fenka Topinka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Roman Pospíšil je po pádu z koně na vozíku: Pomáhá mu fenka Topinka!

Fenka Topinka je svému páníčkovi velkou oporou.
Fenka Topinka je svému páníčkovi velkou oporou. (Aha! – Petr Novotný)

Že pes je nejlepší přítel člověka, potvrzuje Roman Pospíšil z Prahy, který zůstal po pádu z koně upoutaný na invalidní vozík. Kromě rodiny s ním celé dny tráví i černá fenka Topinka. Labradorka má velké nadání pomáhat a o svého páníčka pečuje v jakékoli situaci. Teď se jí navíc poprvé narodila štěňátka.

Příběh pana Pospíšila začal před lety po pádu z koně, který se mu stal osudným. „Spadl jsem už mockrát, takže to nebylo nic neobvyklého. Jenže tehdy jsem se zřejmě praštil do hlavy o kámen. Minutu jsem byl v bezvědomí a pak jako nic jel domů,“ popsal Pospíšil. Hned odpoledne se pak vydal na koně znovu.

„Tentokrát jsem ale cítil, že mám poruchu rovnováhy a najednou jsem z koně spadl podruhé. Z bezvědomí jsem se probudil po čtyřiceti dnech v nemocnici. Přežil jsem krvácení do mozku, které mohlo skončit smrtí,“ vypráví.

V nemocnici byl půl roku, protože mu mimo jiné selhávaly životně důležité orgány. Nejhorší byl ale moment, když se od lékařů dozvěděl, že už nikdy nebude chodit. „Vyhřezlá ploténka mi v době, kdy jsem ležel v bezvědomí, poškodila míchu,“ uzavírá smutné vzpomínání.

Dnes už je pan Pospíšil zcela soběstačný, velkou pomocnicí mu ale je právě Topinka. „Je šikovná, a tak jsem si ji vycvičil jako asistenčního psa. Nosí mi věci, které potřebuji, a ze země zvedá vše, co mi upadne. Dovede pomáhat při svlékání i oblékání.“ Topinka je klidná, poslouchá na slovo a její majitel s ní jezdí i na mezinárodní výstavy, na kterých slaví úspěchy.

„Chodím s ní také navštěvovat nemocné pacienty v léčebně dlouhodobě nemocných na pražských Vinohradech. Má na lidi pozitivní vliv,“ dodává Pospíšil, který svojí psí kamarádku také přihlásil do soutěže o nejlepšího zvířecího hrdinu.

Topinčin příběh najdete na www.mujhrdina.cz, kde můžete pro šikovnou fenku hlasovat. A co bude se třemi krásnými štěňátky, která se Topince před několika týdny narodila? „Jistě budou šikovná po mámě, asi je věnuji podobně postiženým lidem,“ slibuje majitel.

Černá labradorka je momentálně maminkou tří malinkých štěňat.

Pejskům jsou necelé tři týdny a nejraději spí a krmí se mlíčkem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.