Návrh ministerstva: Rodičovská skončí dříve! Podívejte se, odkdy budete bez peněz | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Návrh ministerstva: Rodičovská skončí dříve! Podívejte se, odkdy budete bez peněz

Fotografie
Fotografie (internal)

Ministr sociálních věcí Jaromír Drábek chce ušetřit státní kase. Tentokrát se zaměřil na rodiny s malými dětmi. Rodičovská dávka by se měla snížit na maximální celkovou sumu 216 tisíc korun. To znamená, že zhruba šedesáti tisícům rodičů přestane stát peníze vyplácet o několik měsíců dříve.

Rodičovská dávka se dnes vyplácí ve třech rychlostních stupních – dvouletá, tříletá a čtyřletá. Matka, která se rozhodne pro nejkratší rodičovskou dovolenou, bude po dobu dvou let pobírat 11 400 korun měsíčně a celkem dostane právě 216 600 korun. Změna se jí tedy nedotkne. Takových matek je u nás ale minimum. Většina se rozhoduje pro tříletou rodičovskou, kdy po tři roky pobírá 7600 korun a dohromady tak dostane 235 600.

Pokud projde Drábkův návrh, vyplácení rodičovské se jí zkrátí o tři měsíce, po které bude bez peněz. Nejhůře na tom bude matka, která byla před otěhotněním nezaměstnaná a zvolila si čtyřletou rodičovskou. Zatímco dříve jí stát za čtyři roky vyplatil 262 200, po plánované změně to bude jen avizovaných 216 600. Vyplácení mateřské se tak zkrátí o celý rok! „S přechodem je spojena řada rizik a problémů, určitě to budeme ještě řešit,“ říká ministr sociálních věcí Jaromír Drábek.

A co si rodiče těch několik měsíců až rok bez peněz počnou? Ministr nabízí jedinou možnost – nechat si snížit měsíční výši dávky tak, aby stropu dosáhli až v době nástupu do práce.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.