Prezident po sedmi letech v parlamentu: Den blbec! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Prezident po sedmi letech v parlamentu: Den blbec!

Václav Klaus
Václav Klaus (Aha! – Martin Přibyl, ČTK – Roman Vondrouš)

Prezident Václav Klaus (69) včera po dlouhých sedmi letech předstoupil před poslance, aby jim z očí do očí řekl, co si o nich myslí. Zpočátku to vypadalo, že poslanci jeho projev slyšet nechtějí a úmyslně mu vyzkratovali mikrofon. První Klausova slova totiž slyšeli jen nejblíže sedící členové vlády. Přesto prezident nakonec odcházel spokojený. Velmi se mu totiž zalíbila blonďatá místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová (32, VV), k níž se v jednacím sále tiskl takříkajíc »tělo na tělo«.

Po obědě s vedením Sněmovny, kde byla přítomna i Klasnová, navíc konstatoval, že bude na návštěvu chodit častěji. „Začneme přemýšlet o tom, jak z toho udělat něco standardnějšího, pravidelnějšího. Atmosféra je v ní (ve Sněmovně, pozn. red.) lepší, než když byla rozpolcená,“ řekl prezident.

Náladu mu tak nezkazil po nefunkčních mikrofonech ani další problém, který provázel Klausovu návštěvu Sněmovny. Při podpisu do pamětní knihy mu vypovědělo jeho oblíbené plnicí pero za 100 tisíc korun. Na pomoc přispěchal šéf hradního protokolu a prezident se musel spokojit s reklamní propiskou.

Přítomnost hlavy státu na parlamentní půdě naopak nechala zcela chladným ministra vnitra Radka Johna (VV), který se v lavici během projevu nudil a urputně se věnoval dloubání v nose... Naopak po celou dobu projevu oči ani na okamžik nezamhouřil kníže Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Selhalo mu pero Nefungoval mikrofon K smrti nudil Johna

Ale aspoň se mačkal na Klasnovou...

Klaus: Zahajte reformy a omezte Ústavní soud!

Klaus poslancům řekl, že mají jedinečnou šanci provést reformy veřejných financí a zároveň by měli omezit pravomoci Ústavního soudu ČR. Tomu vytkl, že zrušil předčasné volby, které měly být loni na podzim, a zasáhl tak do politické soutěže způsobem, který mu nepřísluší. Co vše prezident řekl?

  • „Chci věřit, že jak nové složení Sněmovny, tak změny ve vedení hlavních politických stran povedou ke kulturnější a pozitivnější tváři naší politické scény.“
  • „Neměli bychom zapomínat na dnes trochu pozapomenutou věc, která byla předstupněm květnové malé »voličské revoluce«. (...) Mám na mysli bezprecedentní zásah Ústavního soudu, který znemožnil loňské podzimní konání předčasných voleb v termínu, o kterém přijetím ústavního zákona o zkrácení volebního období rozhodly předchozí Sněmovna i Senát.“
  • „Pro demokracii je ničivé, budeli pokračovat trend, který v posledních letech pozorujeme u nás i v celé Evropě, že si různá soudní tělesa pro sebe uzurpují větší díl moci, než jim přísluší.“
  • „Pokud si současná vládní koalice uchová soudržnost, máme příležitost, která se již nemusí opakovat. Rozvrstvení sil dává naději, že složité reformy, které před námi stojí a jejichž společným jmenovatelem je deficit veřejných financí, mají právě teď větší šanci na řešení než v minulých letech.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.